Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  13.07.2009  11:46

El projecte de la llei de la Vall d'Aran s'entrega avui a la Generalitat de Catalunya

La defineix de 'realitat nacional' i té el consens dels tres partits polítics

Men?ame
 

Els tres partits polítics d'Aran, Unitat d'Aran (UA-PM-PSC), Convergència Democràtica Aranesa (CDA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG) presenten avui el projecte de la llei de règim especial d'Aran a la Conselleria de Governació de la Generalitat. Un document consensuat que defineix la vall com una 'realitat nacional', reforça l'autonomia respecte de Catalunya, reclama bilateralitat amb el govern català, un millor finançament i més competències.

El preàmbul de la proposta estableix 'els ciutadans de Catalunya i les seves institucions polítiques reconegudes a Aran com una realitat nacional amb identitat pròpia, dotada d'una identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels anys'. També recull que Aran és una 'comunitat política i entitat d'origen territorial, on l'autogovern exerceix funcions pròpies de Govern de la Generalitat. L'article 4 especifica que 'Aran no pot estar inclosa en cap divisió territorial ni administrativa de Catalunya que no sigui la seva mateixa', mentre que l'article 62 diu que Aran tampoc pot ser integrada en cap divisió territorial per garantir l'organització dels serveis de la Generalitat.

La proposta arribarà a la Generalitat a través del Departament de Governació i Administracions Públiques, per procedir a la seva tramitació parlamentària, després del consens de les forces polítiques araneses. Alhora, el Consell General mantindrà obert un procés de participació ciutadana, i de les institucions locals i la societat civil, per donar a conèixer la proposta i sotmetre-la a la consideració de la societat.