Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Vall d'Aran i el nou estatut

L'aranès

Una mica d'història

Situació present


dimarts, 1 de març de 2005
La Vall d'Aran és un territori pirinenc amb una personalitat cultural i lingüística pròpia, que té l'estatut de comarca. Doncs bé, el passat 23 de febrer el Consell General d'Aran, que n'és l'òrgan de govern, va aprovar per unanimitat un document que demana més quota d'autogovern.

El document serà tramès a la ponència que s'encarrega de redactar el nou estatut de Catalunya, integrada per tots els partits polítics amb representació parlamentària al Principat. (Recordem que els treballs de redacció d'aquest estatut, impulsat pel govern de la Generalitat de Catalunya, van començar el setembre de l'any passat.)

El document defensa un pacte de lliure unió entre l'Aran i el Principat, de manera que aquests dos territoris caminin plegats, i que els termes d'aquesta lliure unió figurin en un títol particular del nou text estatutari.

D'acord amb això, la proposta d'autogovern de la Vall d'Aran considera que el nou estatut ha de reconèixer la realitat nacional de la Vall d'Aran i el dret que té d'atènyer el màxim autogovern; així mateix, demana que la llengua aranesa sigui oficial al Principat i que la Vall d'Aran sigui un territori autònom.

Sobre aquest document, el conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, va manifestar que calia reconèixer l'especificitat de la Vall d'Aran, però que corresponia a la ponència de l'estatut d'establir la fórmula més idònia.

L'aranès


+ La llengua d'oc comprèn sis grans dialectes.
Apuntàvem suara que la llengua és un dels trets distintius de la Vall d'Aran. L'aranès és, en efecte, la llengua pròpia de la Vall d'Aran, i és la denominació que rep en aquest territori l'occità o llengua d'oc, propi d'Occitània. L'occità és una llengua romànica (derivada del llatí vulgar), que actualment comprèn sis grans dialectes: l'alpí, el llemosí, l'alvernès, el llenguadocià, el provençal i el gascó. Doncs bé, l'aranès és una variant del gascó.

Una mica d'història


+ La Vall d'Aran és un territori pirinenc amb una personalitat cultural i lingüística pròpia.
Lligats per cultura, llengua i orígens històrics a Occitània, el 1175, pel tractat d'Emparança, els aranesos es van posar sota la protecció del rei català, Alfons I. Més d'un segle després, el 1313, el rei Jaume II els va atorgar el privilegi de la Querimònia, que, fet i fet, era una mena de constitució. Integrada a la primeria del segle XV al Principat, la Vall d'Aran va conservar les institucions pròpies fins el 1834, quan foren abolides per Espanya, que, a sobre, junyí l'Aran a la província de Lleida, de nova institució.

Situació present


+ Mapa de la Vall d'Aran.
L'actual estatut d'autonomia de Catalunya estableix que les peculiaritats històriques de la Vall d'Aran han d'ésser reconegudes i actualitzades, i que la parla aranesa serà objecte d'ensenyament i d'especial respecte i protecció. D'acord amb això, el 1990 el Parlament de Catalunya va aprovar una llei que restablia dues institucions de govern històriques dels aranesos: el Consell General d'Aran i el Síndic d'Aran; també declarava l'aranès llengua cooficial de la Vall, amb el català i l'espanyol.

MATERIALS

  • Diccionari català-aranès
    Format:Web
    Diccionari infantil català-aranès, interactiu i sonor.
  • Contes en aranès
    Format:Web
    Una selecció de rondalles en aranès, llegides per alumnes de la Vall d'Aran. Des del portal edu365.
  • ZER Val d'Aran
    Format:Web
    Pàgina electrònica de la ZER (Zona Escolar Rural) de la Vall d'Aran, vinculada als centres educatius que en formen part i que inclou informació diversa sobre la Vall d'Aran.
  • Aranès
    Format:Web
    Pàgina de la web de la Generalitat de Catalunya dedicada a la llengua aranesa.
  • Via Occitana Catalana
    Format:Web
    Pàgina que permet de conèixer la història, la cultura i l'art de les terres occitanes, i, en part, de les catalanes. En occità, català, anglès, francès i italià.

QUE HO SABIES?

  • L'informe provisional de la nova reordenació territorial del Principat preveu la institució de set vegueries, una de les quals, la de Pirineu-Aran, enclouria la Vall d'Aran. El document aprovat pel Consell General d'Aran s'oposa justament a aquesta inclusió.
  • La Vall d'Aran és l'únic territori del Principat de clima atlàntic. De fet, la Garona, el riu principal, que hi neix i la travessa tota, mor a l'Oceà Atlàntic.
  • Una gran part de la Fenolleda, comarca de Catalunya Nord, comparteix amb la Vall d'Aran la parla occitana, però en aquest cas de dialecte llenguadocià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El marc legal de l'aranès.
Els pobles aranesos.
Una terra amb personalitat pròpia.
L'art romànic de la Vall d'Aran.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua