La llei d’educació de Catalunya es vota al parlament

  • José Montilla i Artur Mas corroboren l'acord a què van arribar sobre la llei PSC, CiU i ERC · ICV reitera que viola el Pacte d'Entesa · PP i Ciutadans hi votaran contra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.07.2009 - 10:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ara el Parlament de Catalunya té un debat sobre la llei d’educació de Catalunya (LEC), que s’ha d’aprovar avui mateix. El president de la Generalitat, José Montilla, i el de CiU, Artur Mas, han corroborat avui, en una reunió de primera hora del matí, l’acord aconseguit entre PSC, CiU i Esquerra Republicana, que no té el vist-i-plau d’Iniciativa perquè, entre més raons, considera que reforça l’escola concertada en detriment de la pública.Montilla ha rebut Mas puntualment a un quart de deu del matí. Dues encaixades de mans a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat han servit per fer visible l’entesa entre PSC i CiU sobre aquesta llei. Les dues parts remarquen que es tracta d’una llei de país i que ‘l’ampli consens’ amb què s’aprova ha de servir perquè l’educació no estigui condicionada a possibles canvis de govern a Catalunya.

Des de Presidència, a més, s’ha volgut remarcar ‘l’ampli consens’ amb que s’aprovarà la llei, ja que hi haurà un 90% de vots a favor en 10 dels 12 capítols de la llei, mentre que la resta s’aprovaran amb el suport del 80% de la cambra catalana. PP i Ciutadans hi votaran en contra.

La llei el Parlament

La llei ha arribat al ple amb l’aval del Consell Consultiu (dictamen, en pdf), que es va haver de pronunciar perquè el PP trobava inconstitucional el model d’immersió lingüística. Malgrat l’oposició del PP i de Ciutadans, la llei compta amb el suport de tots els altres grups parlamentaris, és a dir del 90% de la cambra, en deu dels dotze títols.

Però el nucli de la llei no serà aprovat per Iniciativa: són els títols IV i XII, referents al model educatiu basat en la coexistència de l’escola pública i l’escola concertada, i al finançament del sistema educatiu. ‘La llei no compleix el Pacte d’Entesa, i hem demanat al PSC i a ERC que reflexionin i reconsiderin la seva posició’, ha explicat la portaveu parlamentari dels ecosocialistes, Dolors Camats. ‘La LEC serà la primera llei de l’estat a establir que la separació de nens i nenes és una opció amb dret a concert’, ha reblat.

Els sindicats de professors tampoc no estan satisfets amb aquesta llei i per això USTEC, Comissions Obreres, UGT i CGT han convocat avui al matí una concentració de protesta davant del parlament.

Per la seva banda, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) també recela de la part de la llei relativa al model escolar. El president de l’entitat, Walter García, ha declarat: ‘Cal seguir treballant perquè es garanteixi una escolarització equilibrada de l’alumnat de l’escola pública i la concertada’. I ha afegit: ‘cal lluitar contra la segregació de l’alumnat que apliquen determinades escoles subvencionades i vetllar perquè les noves necessitats d’escolarització es cobreixin amb places d’oferta pública i no incentivant la iniciativa privada.

Enllaços
Informació sobre la Llei d’Educació de Catalunya.
Dictamen (pdf) del Consell Consultiu sobre els punts bàsics de la LEC.
Web del parlament de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any