Les autoritats iranianes continuen les detencions i el setge contra els opositors

  • Mousavi denuncia la detenció de setanta professors universitaris, però fa una crida a mantenir les protestes · El govern iranià s'obstina a no cedir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2009 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les autoritats iranianes han detingut uns setanta professors universitaris després d’haver-se reunit amb Mir Hossein Mousavi, segons que ha denunciat mitjançant la seva web el dirigent opositor. De moment no se sap on han estat traslladats els detinguts. D’ençà que va començar la revolta a l’Iran contra els resultats de les eleccions presidencials, hi ha hagut centenars de detinguts, entre els quals hi ha manifestants, activistes, polítics i periodistes.Mousavi també s’ha queixat de l’augment de la pressió que rep per part de les autoritats iranianes perquè abandoni la protesta; s’ha queixat de la campanya contra ell per presentar-lo com un conspirador aliat d’altres països.

A més, els opositors han suspès avui una protesta per por a la dura repressió policíaca. Malgrat les advertències, ahir hi hagué una nova protesta convocada per Mousavi davant el parlament iranià, però la policia la va reprimir amb gasos lacrimògens i cops de porra (vídeo de les protestes). Tot amb tot, Mousavi ha dit que calia mantenir les protestes contra el suposat frau electoral.

El Ministeri de l’Interior del govern iranià va fer públic un comunicat, ahir a última hora, per reiterar que el recompte de parcial de vots d’algunes urnes fet aquests dies coincidia amb el resultats electorals. Poques hores abans, en una entrevista difosa per la televisió iraniana, el dirigent suprem de l’Iran, l’aiatol·là Alí Khamenei, havia tancat la porta a cap mena d’acord amb els candidats reformistes. Khamenei va reiterar que no cediria a les pressions ‘a cap preu’ i va donar tot el suport al president Mahmoud Ahmadinejad.

Des que van saber-se els resultats de les eleccions presidencials del 12 de juny, Teheran, la capital del l’Iran, ha estat escenari de protestes multitudinàries de l’oposició, que es queixa d’un frau greu en favor d’Ahmadinejad. Les xifres oficials parlen d’una vintena de morts en onze dies de protestes.

Enllaços
Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV | Agències: IRNA | ISNA | Fars.
Portal oficial del govern iranià (en anglès i en català).
Al-Jazira: Iran university professors ‘held’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any