Notícies

Dijous  19.03.2009  19:08

Augmenta la pressió política sobre el departament d'Interior pels incidents d'ahir

Saura evita valorar les fortes càrregues policíaques, però admet errors · Raül Romeva espera que s'assumeixin responsabilitats · ERC també ho reclama · Uriel Bertran demana la dimissió de Saura i insta Puigcercós a exigir-la davant Montilla · EUiA vol que hi hagi cessaments

Men?ame
 

La pressió política sobre el departament Interior augmenta a mesura que passen les hores. La polèmica actuació d'ahir dels mossos d'esquadra (vegeu vídeo) ha causat crítiques per part del Col·legi de Periodistes i d'altres col·lectius, com el Grup Barnils i el comitè d'empresa i el comitè professional de Catalunya Ràdio. Tots ells demanen que s'assumeixin responsabilitats per les ferides que van patir diversos periodistes arran de l'actuació dels mossos. Tant ERC com EUiA i la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada, han criticat la desproporció de les càrregues, que van deixar prop d'un centenar de ferits. EUiA, a més, demana que hi hagi cessaments. Per ara, l'únic dirigent d'ICV que s'ha pronunciat ha esta l'eurodiputat Raül Romeva, que en el seu bloc s'ha mostrat consternat i ha dit que esperava que s'assumissin les responsabilitats que pertoquin. Mentrestant, el conseller d'Interior, Joan Saura, ha evitat valorar les càrregues (vídeo) i s'ha limitat a dir que potser s'havien comès errors.

Saura ha afegit que havia demanat un informe a la direcció dels mossos d'esquadra sobre les diverses actuacions d'ahir i que, un cop el tingui, 'd'aquí a una o dues setmanes', prendrà les mesures que cregui convenients.

Avui al matí, advocats, veïns i entitats de drets humans de Barcelona han exigit responsabilitats al departament d'Interior arran de les càrregues policíaques d'ahir. Han fet públic un manifest, que condemna la gestió política, l'actuació de la policia i el paper del rector (vídeo). El manifest ha estat signat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, l'Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans i l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Cultural.

Les entitats signants han criticat durament el rector de la UB, Dídac Ramírez, així com el departament d'Interior i han demanat que s'obri una investigació per a determinar si la gravetat dels fets és només atribuïble als agents de la policia o si en foren responsables i partícips els seus 'superiors jeràrquics'. En cas de confirmar-se la segona opció, han demanat 'possibles cessaments'. Les entitats han demanat també que es revisin els protocols de dissolució de manifestacions.

Més crítiques

El Col·legi de Periodistes ha condemnat, també, les agressions que van patir diversos periodistes. Esquerra demana diàleg al si de la comunitat universitària per a arribar a un acord sobre l'aplicació del pla Bolonya i reconeix que l'actuació de la policia fou desmesurada en alguns moments.

CiU també critica durament la gestió política, tant del departament d'Interior com d'Universitats, i ha dóna suport al rector. Artur Mas, en declaracions avui al parlament, ha qualificat les càrregues de 'molt desproporcionades'. Per CiU, els responsables dels fets d'ahir són, sobretot, polítics, concretament els consellers dels departaments d'Interior i Universitats, Joan Saura i Josep Huguet.

Esquerra, en un comunicat enviat avui a la tarda, ha dit que l'actuació ahir dels mossos fou desproporcionada, que calia donar explicacions i que si es verificava que s'havien comès errors de direcció, s'haurien d'assumir les responsabilitats pertinents.

El diputat d'ERC Uriel Bertran, i dirigent d'Esquerra Independentista, ha anat més enllà i ha demanat la dimissió de Joan Saura. En aquest sentit, EI ha traslladat al president d'ERC, Joan Puigcercós, aquest comunicat perquè sigui el conjunt del partit qui ho exigeixi formalment al president de la Generalitat, José Montilla. Aquest corrent ha condemnat 'les càrregues policials indiscriminades que arran de les mobilitzacions estudiantils han patit nens, famílies que passejaven, periodistes i la majoria d'estudiants que no han participat en els aldarulls'.

EUiA, soci de coalició d'ICV, s'ha expressat en uns termes semblants. També mitjançant un comunicat, ha remarcat la necessitat que s'assumeixin responsabilitats: 'És necessària una investigació ràpida que aclareixi tots els fets. Les situacions viscudes han de tenir transparència, i és necessari passar de les explicacions públiques a depurar responsabilitats i cessaments perquè situacions com aquestes no es tornin a repetir'.

Entre els ferits, hi ha familiars del dirigent d'EUiA, Francesc Matas Salla, que també fou agredit pels mossos. Matas Salla ho explica al seu bloc.

ICV i PSC continuen sense voler-se pronunciar sobre els fets d'ahir.

Palmada: 'Va fallar la proporcionalitat

Sobre els incidents d'ahir, la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada, ha dit: 'El que va passar ahir no ens ajuda a construir la universitat que volem i fa més difícil la via del diàleg. Tots plegats ens hem de comprometre a distanciar-nos de maneres de fer que no ens porten enlloc i que no tenen res a veure amb la universitat'. Si sobre les càrregues policíaques ha afegit: 'En les imatges dels fets d’ahir he vist que una part dels manifestants han actuat per impossibilitar el diàleg, i que en l’actuació policial hi ha hagut també accions que posen de manifest que va fallar l’adequació i la proporcionalitat, com ja ha manifestat el propi director general de la policia'.

La policia espanyola carrega contra estudiants de la UIB

Avui hi ha hagut una altra càrrega policíaca, en aquest cas a les Illes. La policia espanyola ha carregat contra una setantena d'estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que havien tallat avui al migdia la carretera de Valldemossa. Protestaven contra el pla Bolonya i contra els aldarulls d'ahir a Barcelona. Entre els estudiants que van ser detinguts ahir a Barcelona, n'hi havia un de mallorquí. Després de la càrrega policíaca els estudiants s'han dirigit davant l'edifici de rectorat, a Son Lledó, on s'han concentrat per tal d'exigir diàleg amb els responsables de la UIB.

La càrrega ha deixat vuit estudiants ferits, que han hagut d'acudir a un centre mèdic per ser sotmesos a una revisió i extreure'n l'informe mèdic corresponent. A la càrrega també han resultat ferits dos policies, segons que han informat a Europa Press fonts de la policia espanyola.

El PSM-EN ha condemnat 'la brutal càrrega policíaca'. El partit considera 'inadmissible que es produeixin actuacions tan agressives per part de forces de seguretat d'un país democràtic, especialment contra estudiants que exercien els seus drets legítims, d'expressar les seves opinions i de manifestar-se públicament, de manera totalment pacífica.' A més, el PSM-EN considera també 'inacceptable' que els efectius de la policia espanyola hagin accedit al recinte universitari 'sense l'autorització preceptiva del rectorat de la UIB.' Alhora, 'exigeix al delegat del govern espanyol a les Illes, Ramon Socias, que doni explicacions públiques'. Així mateix, el PSM-EN se solidaritza amb els estudiants que han patit aquestes agressions, tant a la UIB com ahir a la Universitat de Barcelona.

Men?ame