Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Procés de Bolonya

Necessitat d'informar, de dialogar i de destriar

Punts bàsics de Bolonya

Nou mètode d'ensenyament


dilluns, 1 de desembre de 2008
Aquests últims dies se n'ha parlat molt, del Procés de Bolonya, arran de les protestes i dels tancaments d'estudiants universitaris: és l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), que ha d'entrar en vigor el 2010.

El punt de partença d'aquest procés fou la Declaració de Bolonya (1999), signada per vint-i-nou països europeus en aquella ciutat italiana, seu de la universitat més antiga d'Europa. Avui en formen part quaranta-sis països europeus, i hi ha implicades institucions com la Comissió Europea, el Consell d'Europa i la UNESCO.

Ara, les protestes a la Universitat de Barcelona (UB), a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de València (UV) palesen que hi ha estudiants que no són gens favorables al Procés de Bolonya. Argüeixen que obre el camí de la privatització de la universitat pública; que, obsedit per donar resposta al mercat laboral, no para prou esment a l'aspecte humanístic i crític de la universitat; que encarirà el preu de la matrícula; i que farà encara més difícil de compaginar estudis i feina.

Aquesta posició contrasta amb la d'uns altres sectors de l'àmbit universitari; dels rectors de les vuit universitats públiques catalanes, per exemple, que es declaren pregonament convençuts que el Procés de Bolonya contribuirà, i molt, a millorar la qualitat de la universitat.
  • ! Actualització el 04/12/2008 a les 15:20

Necessitat d'informar, de dialogar i de destriar


+ Tancament d'estudiants a la Universitat de Barcelona.
La polèmica ha fet veure la necessitat de més diàleg i de més informació. Per molts, la culpa no és pas de Bolonya, sinó de mancances que s'arrosseguen de fa temps: mal finançament de la universitat; sistema de beques deficient (ço que dificulta la mobilitat dels estudiants europeus, un dels grans objectius del Procés de Bolonya); i sobre la compatibilitat d'estudis i feina, hi ha qui subratlla que les universitats tenen molt a dir-hi, en l'establiment d'uns horaris que la facilitin.

Punts bàsics de Bolonya


+ Vista de Bolonya.
En síntesi, el Procés de Bolonya vol adaptar la universitat europea a les necessitats socials i laborals, facilitar la mobilitat dels estudiants i homologar els títols universitaris, de manera que un estudiant pugui començar els estudis en un país i acabar-los en un altre. Amb el nou sistema hi haurà estudis de grau i de post-grau. Els de grau (necessaris per a conferir a l'estudiant una formació general bàsica) tindran títol propi, i substituiran la divisió entre diplomatura i llicenciatura; els de post-grau (que demanen el títol de grau) serviran per obtenir el títol de màster o de doctor.

Nou mètode d'ensenyament


+ El Procés de Bolonya aplega quaranta-sis països europeus.
Per aconseguir el títol de grau, de màster o de doctor, hom haurà de cursar un nombre determinat de crèdits, designats amb la sigla ECTS (European Credit Transfer System). Ara, aquests crèdits no sols computaran les hores lectives, com passa ara, sinó, també, les hores destinades a l'estudi, a seminaris, a la preparació de treballs... El fet s'adiu amb un nou mètode docent que atorga més protagonisme a l'alumne, en detriment de les dites classes magistrals, val a dir: les classes teòriques fetes pel professor.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Posició dels estudiants contraris a Bolonya.
Cinquanta preguntes i respostes sobre el Procés de Bolonya (UAB).
Una llista de les cinc-centes millors universitats del món.
Cop d'ull a la història de la Universitat de Bolonya.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua