Notícies

Dimecres  18.03.2009  22:01

Durs enfrontaments entre policies i grups d'estudiants al centre de Barcelona

Hi ha nombrosos ferits · Els policies han agredit de forma deliberada diversos periodistes, entre els quals un de VilaWeb · Els manifestants protestaven contra el desallotjament al matí de l'edifici del rectorat i contra la violència de les càrregues dels mossos · La direcció dels mossos considera proporcionada l'actuació · PSC, ERC i ICV es neguen a valorar-la · Llibertat amb càrrecs per als sis estudiants detinguts

Men?ame
 

Els mossos d'esquadra han tornat a carregar amb duresa avui al vespre contra estudiants de la UB i d'altres universitats que es manifestaven per protestar contra el desallotjament al matí de l'edifici històric de la universitat i contra la violència de les càrregues del matí. Al vespre, doncs, la manifestació, que ha aplegat més d'un miler de persones i que ha estat controlada per un ampli dispositiu policíac, ha transcorregut amb més o menys normalitat fins que ha arribat a la plaça Sant Jaume, on hi ha hagut fortes càrregues per part de la policia. Hi ha hagut nombrosos ferits, entre els quals diversos manifestants, persones que eren al carrer i també periodistes. Diversos periodistes han estat colpejats de forma deliberada per la policia, malgrat portar ben visible el braçalet del Col·legi de Periodistes que els identifica. Entre els periodistes agredits hi ha Enric Borràs, de VilaWeb, que ha rebut cops de porra precisament al braç on duia el braçalet. Un fotògraf d'ADN ha rebut un cop fortíssim a l'ull. Els manifestants s'han dissolt i la policia ha seguit efectuant càrregues molt dures pels carrers del centre quan detectava algun grup petit d'estudiants. A la nit el director general de la policia ha reconegut que les càrregues han estat desproporcionades i ha lamentat que s'hi hagin vist involucrats periodistes.

La manifestació del matí, improvisada després del desallotjament de l'edifici del rectorat, s'ha dissolt a causa d'una contundent càrrega policíaca al Palau Robert (vídeo). Abans però, els mossos ja havien carregat contra els estudiants a la plaça de la Universitat després del desallotjament, a les vuit del matí (vídeo) i encara una altra vegada poc més tard de les onze (vídeo). El director general de la policia, Rafael Olmos, ha dit que l'actuació dels mossos havia estat 'totalment proporcionada', perquè, segons diu, els estudiants que protestaven contra el desallotjament volien tornar a entrar a l'edifici. ICV no ha considerat que li pertoqués valorar la càrrega policíaca, i s'ha remès al departament d'Interior. El PSC i ERC tampoc no ho han fet, i tant CiU com PP han demanat explicacions a Joan Saura.

Desallotjament violent

El rector ha explicat (àudio) que havia decidit que la policia posés fi al tancament (vídeo) d'una cinquantena d'estudiants que es feia des del 20 de novembre contra l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), l'anomenat pla Bolonya. Poc després del desallotjament, que s'ha fet a primera hora del matí, els estudiants han tallat la Gran Via i els mossos han els han fet fora cap a les vuit amb una contundent càrrega per poder obrir el trànsit. Els estudiants han respost llançant-los objectes i mobiliari urbà i la batalla campal ha acabat amb alguns ferits i tres detinguts (vídeo). A migdia, els mossos han detingut tres estudiants més, acusats de desobediència i desordres públics. Els sis estudiants detinguts han quedat en lliberat amb càrrecs a la nit.

Mentrestant, diversos alumnes han ocupat la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és previst que demà dijous facin el mateix amb les d'Educació i Comunicació. A més, és previst que avui comenci una tancada a la facultat d'Història de la UB, al Raval.

Alguns professors es solidaritzen amb els estudiants

Poc més tard de les onze, Manuel Delgado, catedràtic d'Antropologia de la UB, ha llegit un comunicat en nom de l'Assemblea PAS i PDI - Universitats Catalanes, que aplega sis-cents professors i treballadors, que criticava la duresa de la càrrega policíaca (vídeo). L'ha qualificada de desproporcionada, sobretot tenint en compte que l'ocupació dels estudiants a la UB era pacífica i volia dialogar amb el rectorat. Al comunicat, molt crític, s'ha afirmat que els fets d'aquest matí recorden el temps en què la policia entrava amb impunitat a les universitats, en referència als anys del franquisme. Delgado, a més, ha dit que amb la contundència policíaca es donava crèdit als estudiants veuen el diàleg com una opció massa ingènua i prefereixen anar més enllà.

Més càrregues policíaques

Cap a les dotze més estudiants s'han afegit a la concentració que es feia davant l'edifici històric de la UB. A més, els mossos d'esquadra no hi deixaven entrar cap estudiant, només podien fer-ho els treballadors, de manera que molts dels qui havien vingut per anar a classe s'han quedat a fora i s'han afegit a la protesta. Llavors, amb pancartes que s'han fet al carrer mateix, s'ha improvisat una nombrosa manifestació que ha tornat a tallar la Gran Via i s'ha encarat als mossos d'esquadra que vigilaven l'única entrada oberta de la facultat. Els mossos que protegien l'entrada han carregat novament contra els estudiants. S'hi han afegit els antiavalots que eren en furgonetes policíaques aparcades a la plaça i, literalment, han escombrat a cops fins al carrer d'Aribau tots els estudiants que eren a la Plaça de la Universitat (vídeo).

Els estudiants, en una marxa novament improvisada, han començat a caminar pel carrer d'Aribau, han girat pel carrer Consell de Cent i han pujat pel Passeig de Gràcia amb la intenció protestar davant de la seu de la Conselleria d'Innovació, Universitats, i Empresa, situada al Passeig de Gràcia tot just abans d'arribar a la Diagonal. Quan hi han arribat la seu de la conselleria ja era protegida per un cordó policíac, i s'han limitat a escridassar els mossos i fer crits contra el conseller Huguet i la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada. També han llegit un manifest i han fet una crida a una nova manifestació convocada aquest vespre, a les vuit, a la Plaça de la Universitat. Després han tallat la Diagonal i, de cop i volta, han començat a entrar als jardins del Palau Robert per tal d'ocupar-los.

La càrrega final

Quan els estudiants encara entraven als jardins del Palau Robert, els mossos d'esquadra també hi han entrat per la porta principal i han començat una nova càrrega (vídeo) contra els pocs que ja eren dins. Quan els han fet fora però, no s'han aturat, sinó que els cops han continuat fins que no han dissolt la protesta en grups petits. Alguns estudiants s'hi han enfrontat novament llançant-los objectes de tota mena i cadires de les cafeteries del carrer Còrsega. La càrrega dels mossos ha arribat fins al carrer Balmes i, després, des de les furgonetes, han anat buscant grups petits d'estudiants per tal de carregar-hi de nou.

Men?ame