Enric Canela: ‘No ens podem manifestar a Brussel·les i després no fer res més’

  • Entrevista amb el portaveu de Deu Mil a Brussel·les · Vegeu el nou spot de la plataforma

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És conscient Europa, és conscient el món, que a Catalunya hi ha un conflicte? Crec que no’, diu el portaveu de Deu Mil a Brussel·les per l’Autodeterminació, Enric Canela. Així explica la raó de la campanya perquè dissabte milers de catalans es manifestin a la capital de la Unió Europea. En aquesta entrevista amb VilaWeb TV, Canela insisteix en la necessitat d’internacionalitzar el conflicte, perquè pugui prosperar, igual que va passar a Kosovë.

Canela veu molt clar on més s’ha de proclamar la reivindicació del dret d’autodeterminació, a banda la Unió Europea: ‘Algun dia caldrà anar als Estats Units i explicar-hi el nostre conflicte. Sense internacionalitzar no hi ha res a fer, com hem vist amb els altres països del món. El nostre àmbit geopolític inclou els Estats Units. I potser hi haurà països que geopolíticament ens consideraran interessants.’ Però clarifica: ‘Ens equivocaríem, si ens penséssim que hem d’anar a buscar la independència fora. Tampoc no hi hem d’anar a demanar el dret d’autodeterminació, perquè ja el tenim. Anem a dir-hi que el volem exercir.’

Segons Canela, la manifestació de Brussel·les ha d’obrir camí en aquest sentit, però després hi ha d’haver continuïtat. ‘No es tracta de fer un aplec a Brussel·les i dir-nos, l’endemà, que contents que n’estem i quin èxit que hem tingut, sinó que es tracta d’aconseguir que això tingui una continuïtat. No té sentit d’anar allà un dia, manifestar-nos i plegar’.

Referèndum el 2010

Per això, Deu Mil a Brussel·les ha anunciat que preparava una iniciativa legislativa popular perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum d’autodeterminació, el 12 de setembre del 2010. De fet, demana als partits parlamentaris que acceptin a tràmit la iniciativa, que consistiria en una recollida de signatures perquè el Parlament obri un debat i una votació sobre el dret d’autodeterminació i que, tot seguit, es convoqui el referèndum.

‘Volem donar l’oportunitat a la gent que vagi a Brussel·les de constituir-se en comissió promotora d’una iniciativa legislativa popular que demana la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació’, ha dit Canela, per qui el precedent de la consulta popular impulsada pel cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, ha de servir per treure’n alguna lliçó. ‘Fou un error, tal com es va proposar, perquè no tenia les complicitats necessàries. El cas de Catalunya és diferent del del País Basc, però en tot cas creiem que ha de ser el parlament, mitjançant la demanda del poble, que ha de fer la proposta.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any