Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  23.01.2009  11:55

'Mort d’un viatjant' d’Arthur Miller, s'estrena a Girona en un muntatge dirigit per Mario Gas

Eduardo Mendoza n'ha fet la traducció

Men?ame
 

Aquesta nit el Teatre Municipal de Girona acollirà l'estrena de la cèlebre peça d'Arthur Miller 'Mort d’un viatjant' ('Death of salesman'). El muntatge, que signa Mario Gas, té un repartiment de luxe encapçalat per Jordi Boixaderas, que fa el paper de Willy Loman (venedor ambulant novaiorquès que viu de falses esperances i d’il·lusions). 'Mort d’un viatjant' serà a Girona fins diumenge i del 30 de gener al 22 de febrer al Teatre Lliure.

Un clàssic

S'ha representat a teatres de tot el món i se n'han fet pel·lícules i adaptacions per a ràdio. 'Mort d'un viatjant' es va estrenar just abans que els Estats Units entressin en la dècada del consumisme, en un muntatge dirigit per Elia Kazan el 1949. Aquell mateix any Arthur Miller rebia els premis: Antoinette Perry, Donaldson, Cercle de Crítics Teatrals de Nova York, Theater Club, Tony al Millor Autor i el Pulitzer de Teatre. Entre moltes altres coses, amb aquesta peça Miller va ser consagrat com a autor de prestigi.

En una entrevista feta el 1966, Arthur Miller explica que el personatge de Willy Loman (el venedor ambulant) està basat en un parell de persones a qui el dramaturg havia conegut anys enrere. L'una, un venedor de poques paraules; l'altra, un home fantasiós que tant podia sentir-se feliç com ser a tocar del suïcidi. Dues persones que no eren ni reis (com Lear) ni prínceps (com Hamlet). Probablement, Miller ni tan sols sabia com es deien, però els va convertir en protagonistes, amb Willy Loman.

Potser és això: fer sentir la veu dels perduts als inicis de l’exaltació del somni americà, el que fa de 'Mort d'un viatjant' una peça trencadora. I parlar-ne amb una mirada profunda i una dramatúrgia excel·lent: un clàssic.


M. L.