La Cobla Canigó de Torelló celebra el seu 75è aniversari

  • Va néixer la Pasqua del 1933 com a Orquestrina Canigó de la mà de Trinitari Múrria i Trilla

VilaWeb
Redacció
30.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Cobla Canigó de Torelló celebra, aquest diumenge 2 de novembre, els actes del seu 75è aniversari. Amb motiu de l’efemèride s’ha organitzat una extensa programació, que inclou la presentació d’un llibre, un concert i una audició de sardanes. La Cobla Canigó va néixer la Pasqua del 1933 de la mà de Trinitari Múrria i Trilla. Aquest, juntament amb Pere Capdevila i Alsina, eren els membres de la cobla que portava el nom d’Orquestrina Canigó (1933-1937).A causa de la guerra, des de finals del 1937 i fins al 1938, van haver de deixar de tocar. El 1939 van reprendre les actuacions gràcies a la fusió amb l’Orquestrina Reig i van passar a anomenar-se “Canigó-Reig Jazz” (1939-1946). Des de finals del 1946 i fins al 1947 la formació musical es va prendre un any sabàtic a causa de la manca de músics. Tot i així, van aprofitar aquest any sense actuacions per assajar i buscar els elements que els mancaven. Del 1948 al 1950 van reprendre l’activitat musical amb el nom d’Orquestra Canigó. L’any 1950 és l’any en què la formació comença a tocar sardanes, sota el nom de Cobla Orquestra Canigó. A finals de 1955 van deixar de tocar ball, centrant-se en la sardana i van adoptar el nom de Cobla Canigó que s’ha mantingut fins el dia d’avui.

Els actes commemoratius de diumenge començaran a les 11 del matí, al foyer del Teatre Cirvianum, amb la presentació del llibre ‘Una màquina d’espavilar ocells de nit’, original de l’expert sardanista osonenc, Jordi Lara. La presentació d’aquest llibre, que gira entorn del món de la sardana, anirà a càrrec de Tomàs Espanyó.

En acabar, a les 12 del migdia, el Teatre Cirvianum acollirà el concert commemoratiu, que serà presentat per Ramon Martínez. La Cobla Canigó interpretarà, en la primera part, peces com ara ‘El llac per joguina’ de Manel Saderra i Puigferrer; ‘Mimosa’ de Vicenç Bou i Geli; l’estrena de ‘Els primers 75 anys’ de Josep Caselles i Teixidor; ‘Les nimfes del llac’ de Josep Coll i Ferrando; ‘Rosa d’abril’ del fundador de la Cobla Canigó, Trinitari Múrria i Trilla. La segona part continuarà amb l’actuació del Cor de la Parròquia de Montserrat que interpretarà ‘Vine, vine’ de Welsman Wilhem; ‘Així em parla el vent’ de Jordi Barre i Joan Tocabents; i l’actuació del Cor de Rocaprevera que interpretarà ‘Riera dolça i lenta, popular alemanya, harmonitzada per M. D. Bonal; ‘Muntanyes de Canigó’, popular catalana, harmonitzada per Nadal Puig. Els dos cors junts interpretaran ‘Tot baixant per la drecera, amb lletra de Joan Maragall i música de Friedrich Glück; i finalment se’ls afegirà la Cobla per interpretar ‘És la Moreneta d’Antoni Carcellé. La tercera part aplegarà un recull de sardanes dedicades a Torelló, com ‘Els Cirvians’ de Francesc Riumalló i Queralt (sardana ballada per sardanistes torellonencs); l’estrena de ‘Canigó, noces de platí’ de Jaume Roma i Dagés; ‘Torelló Sardanista’ de Ramon Reig i Verdaguer; i ‘El Sereno’ de Josep Coll i Lligora.

Les activitats encara es prolongaran a la tarda, quan es celebrarà la 9a edició de la Gresca Torellonenca. L’acte és organitzat per l’Agrupació Sardanista de Torelló i tindrà lloc, a partir de les 5 de la tarda, a la Carpa.. En aquesta audició la Cobla Canigó oferirà un repertori en dues parts, amb composicions com ara ‘Per tu Rita’ de Manel Saderra i Puigferrer; ‘Ausetana’ de Josep Maria Boix i Risech; ‘Els nous presoners’ de Ramon Rossell i Mestres; ‘La font dels ocells’ de Ramon Reig i Verdaguer; ‘Mar de Tossa’ de Ricard Viladessau i Carner; ‘Cants del Ter’ de Trinitari Múrria i Solsona; ‘La Segadora’ de Josep Vicenç (Xaxu); ‘Canigó, noces de platí’ de Jaume Roma i Dagés; ‘Els dos promesos’ de Pere Mercader i Andreu; ‘Els jardins de Can Parrella’ de Miquel Tudela i Benavent; ‘Cants del Ges’, de Francesc Riumalló i Queralt; ‘Vora el niu’ d’Enric Sans i Salelles; ‘Plaça Nova’ de Trinitari Múrria i Trilla; ‘Nois alegres’ de Francesc Mas Ros; ‘La Maria de les trenes’ de Josep Saderra i Puigferrer; ‘Els primers 75 anys’ de Josep Caselles i Teixidor; i la popular ‘Cant dels adéus’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any