Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  24.08.2008  13:49

La central de Vandellós II romandrà tancada unes quantes setmanes després de l'incendi d'avui

Un incident similar el 1989 va provocar el tancament de Vandellós I

Men?ame
 

La central nuclear de Vandellós II romandrà tancada unes quantes setmanes a causa de l'incendi ocorregut aquest matí. L'incident ha obligat a activar la pre-alerta d’emergència del Pla d’Emergència Interior (PEI). L’incendi, segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), ha començat a les 8.49 del matí i ha afectat la sala de turbines, tot i que finalment s’ha pogut extingir a dos quarts d’onze.

Un incendi similar ocorregut el 1989 a la central Vandellós I va provocar danys molt greus i va desembocar en el seu tancament per part de les autoritats nuclears.
El CSN afirma que els sistemes de seguretat de la instal•lació no s’han vist afectats per l’incendi, i tampoc no ha afectat cap treballador de l’empresa.

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha exigit al CSN que aclarís les circumstàncies de l'incident i la seva magnitud, i ha qualificat de 'preocupant' 'l'acumulació d'incidents a les centrals d'Ascó i de Vandellòs'. Per a Herrera, 'és molt preocupant el que està passant en les tres centrals
nuclears de Catalunya' i ha afegit que 'els reiterats incidents en una de
les zones més nuclearitzades d'Europa' mostren que és la 'gestió més precària de la indústria nuclear europea'.

Per la seva banda, Greenpeace i Ecologistes en Acció demanen que es retiri el permís d’explotació de les centrals a l’associació nuclear Ascó-Vandellós (ANAV) de les centrals que gestiona (Ascó-1, Ascó-2 i Vandellós-2) i que se’n paralitzi temporalment el funcionament pel cúmul d’accidents ocorreguts recentment.

Prop de trenta incidents de gener a juny

Entre l'1 de gener i el 30 de juny d'enguany, les centrals nuclears del país han registrat vint-i-sis incidents, vint-i-set comptant el d'avui, segons un informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) espanyol. Ascó I i II encapçalen la llista, seguides de Cofrents i Vandellós. L'informe no recull els incidents del mes de juliol, que, en el cas de la central valenciana, són quatre. El document afegeix que en dues ocasions s'ha arribat als nivells 1 i 2 de l'Escala Internacional d'Incidents Nuclears.

El CSN ha proposat una multa d'entre nou i vint-i-dos milions i mig d'euros a l'ANAV per les fuites radioactives que hi va haver entre el novembre i l'abril a la Central Nuclear d'Ascó I.

Men?ame