Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  18.06.2008  06:00

La poeta Montserrat Abelló, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

En quaranta anys solament tres dones han rebut aquest premi

Men?ame
 

La poeta i traductora Montserrat Abelló (Tarragona, 1918) va rebre ahir el XL Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. En aquestes quatre dècades solament tres dones han rebut el guardó: Mercè Rodoreda el va obtenir el 1980, Teresa Pàmies el 2001 i enguany Abelló. Podeu veure en aquest vídeo un resum de les primeres declaracions de la premiada, a la seu d'Òmnium Cultural, l'entitat organitzadora.

Amb noranta anys, Abelló no ha perdut la lucidesa, ni el sentit de l'humor, ni el dir franc i sincer: 'Els reconeixements m'han arribat ara, sort que he viscut tants anys (riu). Però no he corregut mai darrere els premis. M'honoren, però no són el motor de la creació.' Fa poques setmanes va rebre el Premi Jaume Fuster, que atorguen els escriptors de l'AELC. Coincidint amb el seu aniversari, l'1 de febrer, VilaWeb va publicar una llarga entrevista sobre la seva vida i la seva obra, que inclou dos vídeos aquest i aquest altre.

Ser una de les tres guanyadores m'entristeix

La franquesa de Montserrat Abelló és demolidora. Sobre el fet que tan poques dones hagin rebut el Premi d'Honor, diu: 'Això, ho trobo fatal. En aquest sentit, ser una de les tres guanyadores m'entristeix. Pensar que hi ha tantes escriptores que l'haurien pogut guanyar i no el tenen... I la cosa més trista és que això passa fora d'aquí, a tot arreu. Hi ha un munt de dones que podrien obtenir el Premi d'Honor (la Carme Riera, la Maria Barbal...) i no cal que tinguin noranta anys!

La seva obra s'ha desenvolupat en dos àmbits: la poesia i la traducció de poesia anglo-saxona. Va començar a escriure a l'exili i va publicar el primer poemari quan tenia quaranta-cinc anys i ja havia tornat a Catalunya. Abelló ha fet la seva obra, malgrat el silenci dels mitjans i del món literari, amb l'excepció de Joan Oliver, Maria Mercè Marçal, Feliu Formosa, Maria Àngels Anglada... Va ser als anys setanta que va començar a tenir una dimensió pública per la seva implicació en el moviment feminista. I un dels grans projectes realitzats (que ella diu que li va valer la Creu de Sant Jordi) és l'antologia de poesia anglo-saxona 'Cares a la finestra: 20 dones poetes de parla anglesa del segle XX', que és un dels llibres que l'autora considera més importants de tots els que ha escrits.

Però és aquests darrers anys que Abelló ha desenvolupat una creació més intensa. 'Ara encara escric, escric més que mai: l'any 2002 vaig publicar l'Obra Completa, 'Al cor de les paraules' que incloïa un poemari inèdit 'Indicis d'altres moments'. Després s'han editat 'Asseguda escrivint = Seated Writing' (2004), 'Memòria de tu i de mi' (2006), la traducció dels poemes de Sylvia Plath, 'Sóc vertical' (2007) i aquest Sant Jordi ha sortit 'El fred íntim del silenci'.'

Una societat civil forta

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és possiblement el més prestigiós dels que s'atorguen al nostre país. Diu Jordi Porta, president d'Òmnium Cultural: 'No canviarem les bases del premi, que continuen essent prou àmplies i vàlides. Ara, l'any 1969 el premi tenia un paper de suplència. Avui ja no fa el paper de suplència, però sí de complementarietat amb les institucions públiques. I continua essent necessari, d'això n'estic convençut, perquè cal una societat civil forta i dinàmica'.

M. S.

Men?ame