Catalunya-Nord.- L’ajuntament de Porta reobre la disputa fronterera amb Andorra

VilaWeb
Redacció
26.08.2001 - 15:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El municipi de Porta (Alta Cerdanya) pensa utilitzar tots els mitjans al seu abast per impedir l’execució del tractat de modificació de la frontera que els parlaments d’Andorra i França van ratificar fa unes setmanes.

Els portens mantenen l’amenaça de mobilitzacions a la línia fronterera, mentre que la corporació local ha decidit obrir un veritable front jurídic contra les decisions de l’estat francès.

La necessitat de facilitar una sortida segura al túnel que Andorra està construint per travessar el coll d’Envalira, va fer que els dos estats acordessin un intercanvi de terrenys, sense consultar les poblacions locals. La sortida nord passarà, doncs, per una parcel·la que fins ara pertanyia al terme municipal de Porta. I tres quilòmetres més enllà també s’hi construirà una plataforma duanera.

El poble cerdà considera, però, que el territori que Andorra ofereix a canvi els pertanyia des de l’inici, reobrint així una tradicional disputa fronterera que data de d’Edat Mitjana. L’any 1986 l’afer va arribar fins i tot a provocar un tiroteig amb la policia.

Divendres passat, el consell municipal va atorgar al batlle, Francis Marty, tots els poders per representar el municipi davant de la justícia, cosa que fa pensar que la permuta podria passar per un recurs d’il·legalitat.

Els regidors també van deixar constància escrita que el consell municipal “no autoritza el batlle a ratificar l’annexió per part d’Andorra d’una part del territori de Porta”.

A més, un edicte local prohibirà les obres a la parcel·la que figura al cadastre amb el número 472, precisament la que correspon a la sortida del futur túnel d’Envalira.

Les mesures de protesta compten amb el suport d’alguns pobles deprimits de la zona, com Acs-dels-Tèrmes (Arièja) o la Tor de Querol (Alta Cerdanya), que acumulen un ressentiment històric davant l’expansió econòmica andorrana. Tant el govern francès com l’andorrà consideren, tanmateix, que una comuna no pot oposar-se a un tractat internacional, i que la comissió paritària encarregada de delimitar la frontera és l’única competent per fixar l’emplaçament de les noves fites.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any