El bo i millor del Web 2.0

  • La Nit a VilaWeb va analitzar ahir les principals aplicacions de la xarxa social i participativa

VilaWeb
Redacció
25.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Encara que per uns sigui un concepte superat i per uns altres no hagi significat mai res, el cas és que el Web 2.0 continua ben vigent. A la Web 2.0 Expo de San Francisco el portal especialitzat Webware ha atorgat aquesta setmana els premis a les cent millors aplicacions 2.0, avalats per dos milions de vots d’internautes de tot el món.La selecció de webs guanyadores es pot consultar amb aquest navegador especial. De l’anàlisi dels resultats, se’n desprenen dades com aquesta: que sis de les deu aplicacions més votades són gegants del mercat: Facebook, Firefox, Google, iTunes, MySpace i YouTube. Les quatre restants no són pas tan conegudes: el portal d’artistes DeviantArt, les xarxes de promoció social Friendster i Gaia Online, i el cercador Maxthon, molt popular a la Xina.

Més enllà d’aquestes ‘top 10’, entre les eines de la internet participativa més valorades sobresurt un nom, Google, que hi ha col·locat fins a onze productes (Reader, Groups, Earth i Maps, Calendar, Docs, Blogger, Picasa, iGoogle, YouTube i Gmail). També hi ha eines en procés de popularització com el videoclub digital d’Amazon; el reproductor de TV Miro; els programes de multimissatgeria instantània Meebo i Pidgin; el cibermercat de productes manufacturats Etsy; el ‘Google’ de viatges Kayak; el calendari 30 Boxes; les agendes Sandy i Remember the Milk; les webs de recomanació musical iLike i Pandora; el xat enriquit d’OoVoo; la comunitat de dissenyadors gràfics Worth1000.com; el cercador semàntic Hakia; el MySpace alternatiu Bebo, i el gestor d’identitats digitals OpenID.

En català

El predomini nord-americà és gairebé absolut en la llista dels cent guanyadors, però per ben poc no s’hi ha introduït una aplicació del nostre país: EyeOS, una aplicació catalana, a mig camí entre un sistema operatiu tradicional i un escriptori digital accessible via internet, ha estat una de les tres-centes eines que han arribat a la fase final dels Webware. En tecnologia, doncs, no hi hem entrat, però sí en llengua: al ‘top 100’ hi ha una dotzena de programes que tenen versió en català, començant per una bona part dels serveis de Google premiats enguany. També hi trobem la Viquipèdia, Yahoo!, Miro, WordPress, Drupal, el Windows Live Messenger, Skype i Firefox. Fora dels Webware 100, la llista d’aplicacions que tenen en compte el català es pot ampliar força. Joan Vilarnau, al seu bloc Ei, si pot ser, en manté un recull actualitzat, en què hi ha des de comunitats per a conèixer gent fins a servidors de música lliure, passant per editors de fotologs, blocs i pàgines personals, i eines de recerca genealògica. N’hi afegim una d’original: SoZiety, una xarxa social d’aprenentatge d’idiomes basada en Skype.

Enllaços
Directoris i recursos del Web 2.0: Go2Web20 i Techcrunch.
Altres premis del Web 2.0: Seomoz’s Web 2.0 Awards (internacional) i Startup 2.0 (d’àmbit europeu).
Mapa visual de la Web 2.0.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any