Notícies

Dimecres  19.03.2008  06:34

Adéu a l'autor de '2001, una odissea a l'espai'

Arthur C. Clarke, mestre de la ciència-ficció i futurista, es va morir ahir a Sri Lanka

Men?ame
 

Arthur C. Clarke es va morir ahir a Colombo, capital de Sri Lanka, als noranta anys. L'escriptor i divulgador científic anglès, un dels grans mestres de la ciència-ficció, és conegut popularment per ser l'autor del conte '2001: una odissea de l'espai', en què es va basar el famós film d'Stanley Kubrick. Visionari en el camp de la tecnologia, Clark va escriure més de cent llibres de ficció i també de divulgació científica, i va fer algunes prediccions en el camp de la ciència que s'acabarien complint, com la comunicació per satèl·lit, i l'arribada a la Lluna, una predicció feta el 1940 i que la comunitat científica va qualificar de bogeria.

Clarke va néixer a Minehead (Somerset) el 1917, i va participar en la segona guerra mundial com a especialista en radars per a la força d'aviació britànica. Després de la guerra va fer-se membre de la Societat Britànica Interplanetària, i el 1946 va vendre la seva primera novel·la 'The Rescue Party'. El 1952 'The Exploration of Space', una obra divulgativa, va esdevenir un best-seller mundial.

Gran aficionat al submarisme, el 1956 se'n va anar a viure a Sri Lanka, on el mateix any va escriure el conte que li donaria fama universal '2001: una odissea de l'espai', i que li proporcionaria una candidatura a l'Oscar el 1968, juntament amb Kubrick, pel guió del film.

El 1983 Clarke va escriure: 'Al ritme que avança la ciència, és pràcticament impossible imaginar alguna proesa tècnica que no pugui ser assolida en els pròxim cent anys'. En l'últim aniversari que va celebrar, el desembre passat, Clarke va gravar un missatge de comiat als seus amics, dient que li hauria agradat haver vist proves de vida extraterrestre.

D'Arthur C. Clarke es troba traduït al català: '2001, una odissea a l'espai' (Edicions Proa, 2000); '3001 l'odissea final' (Edicions 62, 1997); 'La fi de la infantesa' (Edicions Pleniluni, 1988); i 'Encontre amb rama' (Edicions Pleniluni, 1985).