Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  23.11.2007  06:38

La capella ardent de Francesc Candel s'instal·la al Palau de la Generalitat

Autor del llibre 'Els altres catalans', va retratar la immigració de la segona meitat del segle XX

Men?ame
 

Avui a la matinada s'ha mort l'escriptor i periodista Francesc Candel. Nascut a Cases Altes (el Racó d'Ademús) el 1925, la seva família va arribar a Barcelona quan era un infant. Ha estat una de les veus més reputades de la immigració de la segona meitat del segle XX a l'àrea metropolitana de Barcelona. Va escriure una cinquantena de llibres i infinitat d'articles a la premsa. La seva obra més coneguda, 'Els altres catalans' (Ed. 62, 1964), és un anàlisi sobre la immigració, de la qual se n'han fet una vintena d'edicions.

La capella ardent de Candel s'ha instal·lat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat on romandrà fins a les 20.30. El fèretre serà rebut pel president de la Generalitat, José Montilla. Demà la capella ardent es tornarà a obrir de les 9.00 a les 10.30 i, a les 12.00, es faran els funerals a l'església Nostra Senyora del Port, a la Zona Franca de Barcelona.

El govern de la Generalitat de Catalunya, a través d'un comunicat, ha lamentat la mort de l'escriptor, que ha definit com un 'català universal' pel que fa a la defensa dels drets socials i a la integració dels immigrants que van arribar a Catalunya al llarg del segel XX. Destaca que Candel es va caracteritzar 'per mantenir sempre l'acarnissada defensa de la cohesió social dels catalans', així com per la voluntat d'integració.

Bibliografia i reconeixements

Entre els títols més reconeguts de la bibliografia de Candel hi ha 'Donde la ciudad cambia su nombre' (1957), 'Han matado a un hombre, han roto el paisaje' (1959), 'Encara més sobre els altres catalans' (1973) i 'Los que nunca opinan' (1971). L'any passat, Edicions 62 va editar el primer volum de les seves memòries, 'Primera història, primera memòria', on Candel hi parla dels seus primers quinze anys de vida resseguint la República, la guerra i el principi de la postguerra.

Francesc Candel va tenir també una vessant política. Entre el 1977 i el 1979 va ser senador per l'Entesa dels Catalans, a proposta del PSC i el PSUC. D'aquesta experiència en va sorgir el llibre 'Un charnego en el Senado'. Posteriorment va ocupar el càrrec de regidor de Cultura pel PSUC a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

L'any 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2003, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya per la seva feina a favor de la integració dels nouvinguts al país. Al barri de la Marina, que és on sempre ha viscut Candel, hi ha una biblioteca que duu el seu nom.

Men?ame