Jordi Hereu, alcalde en minoria de Barcelona

  • Avui s'han constituït els ajuntaments de tot el país · Palma i Tarragona ja són socialistes · El PP manté les capitals valencianes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal com s’esperava, Jordi Hereu ha estat elegit alcalde de Barcelona aquesta tarda amb els vots dels catorze regidors del PSC i els quatre d’ICV. Els quatre representants d’ERC han votat el seu propi candidat, Jordi Portabella, de manera que Hereu no ha aconseguit la majoria absoluta i no s’ha pogut escollir l’alcalde a la primera tanda. Tot i això, com que Hereu ha estat el candidat més votat, ha quedat proclamat alcalde de Barcelona en una segona tanda.Per la seva banda, els regidors de CiU i del PP han votat els seus propis candidats, Xavier Trias i Alberto Fernández-Díaz respectivament. Portabella i Trias s’han compromès a fer una oposició responsable però exigent. Jordi Hereu ha demanat a l’oposició que prevalgués l’interès per la ciutat respecte a l’interès partidista i que volia obrir una nova etapa amb il·lusió però que prenia nota de la voluntat democràtica dels ciutadans expressada a les eleccions.

A Barcelona, on s’ha trencat el tripartit municipal, no és l’únic lloc on hi ha hagut canvis destacats. L’Ajuntament de Tarragona, fins ara en mans de CiU, és un dels primers que s’ha constituït i el socialista Josep Fèlix Ballesteros n’és el nou alcalde, gràcies al suport d’ERC; ha rebut els tretze vots del PSC, el seu partit, i els dos vots d’ERC. A canvi, ERC ha obtingut les regidories de Promoció Econòmica i de Patrimoni.

A Palma, on l’acte també s’ha fet d’hora, Aina Calvo ha estat elegida nova alcaldessa, amb el suport d’Unió Mallorquina i del Bloc. UM s’encarregarà de les regidories de Joventut, Esports i Medi, i el Bloc assumirà Habitatge, Benestar Social, Participació Ciutadana, Cultura i Patrimoni. Els altres camps de govern i la batllia, queden en mans del PSIB. El mateix pacte que ha permès fer fora el PP del govern de Palma es repetirà a Andratx, on malgrat la victòria del PP, governarà el PSIB, amb el PSM i UM.

Més anvis de color

Les eleccions del 27 de maig han portat canvis a una colla de poblacions. A Vic, CiU ha perdut la majoria absoluta i, des d’avui, el seu cap de llista governa amb el PSC, ERC i ICV. És, pràcticament, un govern d’unitat que deixa a l’oposició la CUP i la Plataforma per Catalunya. De fet, els regidors de la Plataforma per Catalunya han abandonat la sala abans de la cerimònia en senyal de protesta pel pacte a quatre bandes. A Roquetes (Baix Ebre) ERC ha esgarrapat l’alcaldia al PSC, gràcies al suport de tots els partits (CiU, Independents i el PP). I a Sant Celoni, Francesc Deulofeu, de CiU, ha arrabassat l’alcaldia al PSC -que hi governava des de feia vint-i-tres anys- amb els vots de la CUP. La Candidatura d’Unitat Popular però, no ha entrat al govern de Sant Celoni i ha comunicat que votaria en contra de CiU si incomplia cap de les condicions pactades.

A Girona, en canvi, es manté el tripartit; i a Lleida, la paeria continua essent socialista, però des d’avui serà un govern monocolor.

Continuïtat al País Valencià

A València l’Ajuntament el torna a governar Rita Barberà, del Partit Popular. A la cerimònia que s’ha fet aquest migdia Rita Barberà ha dit que continuaria endavant amb les polítiques de grans projectes i esdeveniments. A la capital del País Valencià, com a Castelló i Alacant, el PP preserva la majoria absoluta i a Elx, els socialistes continuaran governant amb el suport d’EUPV.

Enllaços
Web del ministeri d’Interior espanyol: resultats de les eleccions arreu del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any