Els Setze Jutges es queixen de la poca promoció de la cançó catalana

  • El grup agraeix la medalla d'honor del Parlament, però diu que el millor reconeixement seria tenir presència als mitjans de comunicació públics

VilaWeb
Redacció
14.04.2007 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup de cantants Els Setze Jutges va rebre ahir la medalla d’honor del Parlament de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca en favor de la cultura i la llengua catalanes durant la dictadura. En l’acte hi van assistir la majoria dels antics membres, excepte Guillermina Motta, que creu que la distinció ha arribat massa tard. En nom del grup, Maria del Mar Bonet es va queixar de la poca promoció de la cultura catalana.La cantant mallorquina va agraïr el reconeixement però al mateix temps va lamentar la poca difusió de la cançó i la cultura catalanes als mitjans de comunicació públics. Per Bonet, ‘el millor reconeixement de la nostra tasca seria la promoció de la seva continuïtat, la presència de les cançons en català als mitjans públics, tan escassa en els gairebé trenta anys de democràcia’. Bonet va subratllar que encata queda molt camí per a recórrer i ha emplaçat la classe política a fer un gir en aquest sentit.

Bonet, igual que Guillermina Motta, considera que el reconeixement ha arribat tard, car dos dels seus components ja són morts (Delfí Abella, el febrer passat, i Miquel Porter, el novembre del 2004).

La medalla d’honor és la màxima distinció de la cambra i s’atorga a personalitats mereixedores d’un reconeixement especial. Els últims a rebre-la han estat Desmond Tutu, Miquel Batllori, Ernest Lluch, Jordi Savall i Adolfo Pérez Esquivel.

Impuls a la llengua i la cultura

Els Setze Jutges van néixer el 1961 gràcies a Miquel Porter i Moix, Remei Margarit i Josep M. Espinàs. Progressivament, el cercle va anar creixent amb les adhesions de Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Joan Ramon Bonet, Maria Amèlia Pedrerol, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Lluís Llach.

El grup va sorgir per fer resistència cultural a base de difondre la cançó catalana, la Nova Cançó, i fer servir la cultura com a mitjà d’expressió de la identitat nacional.

Avui el Parlament ha reconegut la feina de tots ells, i també de Lluís Serrahima, marit de Remei Margarit, autor de l’article ‘Ens calen noves cançons’, considerat el manifest fundacional del grup i publicat a la revista Germinàbit.

Els Setze Jutges es van començar a dissoldre a la fi de la dictadura i amb la progressiva professionalització d’alguns dels seus membres.

Enllaços
Biblioteca de Catalunya: Informació bibliogràfica del disc ‘Homenatge musical als Setze Jutges’, editat el 1965 per Concentric.
Viquipèdia: Els Setze Jutges.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any