Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  01.04.2007  16:00

Un vi 'kòixer' de Capçanes, entre els millors del món

L'exporten a Israel i a una trentena més de països

Men?ame
 

Els jueus preparen la pasqua (Pessah) amb la compra de vi 'kòixer', que es beuran durant la celebració. El Celler Capçanes, situat a la població del mateix nom (Priorat), en produeix des del 1995 i l'exporta a més de trenta països. Sobretot, té una gran demanda de la comunitat jueva dels Estats Units. El Flor de Primavera, reconegut com el millor vi 'kòixer' elaborat a Europa, ha aconseguit un gran prestigi internacional.

A tall d'exemple, ara fa pocs dies, una ampolla especial de Flor de Primavera va aconseguir la xifra més alta en una subhasta amb fins benèfics que es va fer al Museum of Jewish Heritage de Manhattan: mil dòlars. El Celler de Capçanes produeix unes 25.000 ampolles de Flor de Primavera cada any, elaborat amb un 30% de garnatxa, un 30% de cabernet sauvignon, un 25% de carinyena i un 15% d'ull de llebre. El preu de l'ampolla voreja els divuit euros.

Com es fa el vi 'kòixer'

El vi 'kòixer' (que vol dir idoni), consumit pels jueus practicants en la celebració de la pasqua jueva o del sàbat, per exemple, ha de satisfer unes requisits de producció molt estrictes. Tot el procés de fabricació del vi, llevat de la verema, l'han de fer jueus. El cupatge, el decideix l'equip d'enòlegs del celler, però, tret de les directrius, tots els passos d'elaboració i d'envasament del vi, han d'anar a càrrec de jueus. Més condicions: l'edat mínima dels ceps ha de ser de quatre anys, no es poden fer servir fertilitzants orgànics, les ampolles han de ser noves, l'1% dels beneficis s'ha de destinar a caritats i cada set anys s'ha de deixar descansar la vinya perquè es regeneri.