Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les pasqües jueva i cristiana

Significació de la 'Pessah'...

....i de la pasqua cristiana

Commemoracions


dilluns, 5 d'abril de 2004
La pasqua és una de les principals celebracions de la religió jueva i la principal del cristianisme. Si la pasqua jueva, o 'Pessah', commemora la sortida d'Egipte i la fi de l'esclavatge del poble hebreu, la pasqua cristiana celebra la resurrecció de Jesús i la fi de l'esclavatge de la mort (moral i biològica).

Per als fidels jueus i cristians el mot 'pasqua' no designa pas coses tan diferents, encara que ho siguin força els actes commemoratius que hi van estretament lligats i que s'allarguen, en tots dos casos, durant vuit dies.

La pasqua jueva, que enguany comença el 5 d'abril, va lligada a la festa dita dels Àzims, que dura una setmana; la pasqua cristiana corona l'anomenada Setmana Santa, que comença el Diumenge de Rams i culmina el Diumenge de Pasqua, set dies després.

El mot 'pasqua' dóna fe de les arrels jueves del cristianisme. Pensem que l'Antic Testament, que, en essència, forma allò que s'anomena la Bíblia jueva, és acceptat i assumit per la tradició cristiana. Els llibres que formen l'Antic Testament relaten, entre més coses, la història del poble jueu a partir de l'aliança amb Déu. Ara, la Bíblia cristiana comprèn també el Nou Testament, que descriu la vida i el missatge universal de Jesús, que completa i segella aquesta aliança de Déu amb el seu poble, i narra la tasca evangelitzadora de les primeres comunitats cristianes.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Religió

Significació de la 'Pessah'...


+ Les celebracions de la pasqua jueva comencen amb el 'sèder'.
La pasqua jueva comença sempre al capvespre, quan fosqueja, que és quan comença el nou dia segons el calendari religiós jueu. A sobre, i d'acord amb l'Èxode, el segon llibre de la Bíblia, el poble jueu, amb l'ajut de Déu i el guiatge del patriarca Moisès, va fugir d'Egipte la nit abans del dia 14 del mes de nissan. La fugida, que es devia escaure en temps del faraó Ramsès II, assenyala el principi del camí del poble hebreu vers la terra promesa: Canaan. Tot plegat fa de la pasqua jueva un símbol del trànsit de l'esclavatge a la llibertat.

....i de la pasqua cristiana


+ Representació de l'entrada de Jesús a Jerusalem per a celebrar-hi la pasqua.
Tot i que de manera diferent, la pasqua cristiana també té una significació d'alliberament. Per als fidels, Jesús és el fill de Déu que es va fer home, va donar la vida per redimir els homes i va ressuscitar tres dies després de mort. Amb el seu sacrifici, va alliberar la humanitat del pecat i en va garantir la resurrecció, la vida eterna. És per això que la festa pasqual s'interpreta com el pas de la mort a la vida.

Commemoracions


+ L'àpat del 'sèder' commemora la sortida del poble jueu d'Egipte.
La pasqua dels cristians es commemora durant tota una setmana, la darrera de la quaresma, període de dejuni i penitència. La Setmana Santa comença amb el Diumenge de Rams, en record de l'arribada de Jesús a Jerusalem per a celebrar-hi la pasqua jueva (no oblidem que Jesús era jueu); el Divendres Sant recorda la passió i mort de Jesús i el Diumenge de Pasqua la seva resurrecció. Les celebracions de la pasqua jueva comencen amb el sopar del 'sèder', en què hom menja pa àzim (sense llevat), tal com preceptua l'Èxode. De fet, la nit del 'sèder' és la celebració més important de la pasqua, període en què els jueus s'apleguen a casa, llegeixen texts sagrats i preguen.

MATERIALS

  • La pasqua jueva
    Format:Web
    Pàgina dedicada a la principal solemnitat religiosa jueva.
  • Religions
    Format:Web
    Aproximació a les religions i creences més esteses del món: història, festivitats, tradicions...
  • Guia
    Format:Web
    Guia interactiva de les religions.
  • Materials
    Format:Web
    Unitats didàctiques de temàtica religiosa del portal edu365.
  • La Bíblia
    Format:Web
    Traducció catalana del llibre sagrat de les religions jueva i cristiana, la primera que s'ha publicat a internet.
  • El Rei, el Savi i el Bufó. El Gran Torneig de les religions
    Format:Llibre
    Explicació novel·lada i amena de les principals tradicions religioses.
    Edicions Destino.
  • La Setmana Santa a Festes.org
    Format:Web
    Recursos i vincles d'interès sobre les tradicions de Setmana Santa al país.

QUE HO SABIES?

  • Del Diumenge de Pasqua també se'n diu Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida i Primera Pasqua (la segona és la de Pentecosta).
  • El mot 'èxode' deriva del grec 'éxodos' i significa 'sortida'.
  • Per als fidels cristians la pasqua, terme que a vegades s'aplica també a alguna altra celebració cristiana, és temps de joia, cosa que tradueixen locucions com 'més alegre que unes pasqües'.
  • Durant la nit de pasqua és costum que els jueus llegeixin els passatges pasquals de l'Haggadà, llibre que conta les vicissituds del poble d'Israel a Egipte i durant la travessia del desert.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La 'Pessah', de la servitud a la llibertat.
Quan s'escau la Setmana Santa?
La figura històrica de Jesús de Natzaret.
La institució de la pasqua jueva, segons el relat bíblic.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua