‘L’aeroplà del Raval’, ara en llibre

  • LaBreu publica una selecció de textos del bloc de Tina Vallès

VilaWeb
Redacció
18.04.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La filòloga i traductora Tina Vallès va obrir fa dos anys el bloc ‘L’aeroplà del Raval‘. Poc es pensava llavors que els seus relats tindrien tants lectors i encara menys que apareixerien en un llibre. ‘L’aeroplà del Raval’ (LaBreu edicions) n’aplega vuitanta-sis. ‘He triat els més narratius, explica a VilaWeb, els que parteixen d’una anècdota de l’escala, del barri… He volgut que s’acostés més al recull de relats que no pas al dietari’.Continua Tina Vallès: ‘He escollit els textos que no havien caducat o que no contenien referències que al llibre podien perdre sentit o interès. Per exemple, no hi ha textos que parlin ni de films, ni de llibres, ni de notícies, amb alguna excepció’.

L’autora es va instal·lar al Raval de Barcelona fa tres anys i una bona part de les històries que explica tenen per punt de partida anècdotes i situacions que hi ha viscut. Al pròleg l’editora Ester Andorrà posa sobre la pista el lector que no coneix ‘l’aeroplà’ digital: ‘’L’aeroplà del Raval’ ens acosta a una vida de dona de lletres casolana i un pèl nostàlgica (…). La glossadora ravalera ens acosta a la quotidianitat del barri amb un comerç menestral amenaçat per la botiga ‘fashion’ i la franquícia uniformada. Es buida el cap amb els dilemes capil·lars i els patiments de la nova vida moderna. Ressonen els canvis lingüístics de la quiosquera de sempre en la tonada de Josep Pla (…). Riurem amb les domesticitats d’escala amb els seus ets i uts, i ensurts, esclar, des de la diversitat musical dels veïns fins a una història d’amor com cal, posant un paleta a la seva vida’.

Fins ara Vallès havia publicat relats en reculls de premis, antologies i revistes d’àmbits diversos, i ha traduït assaig i novel·la. Aquest és el seu primer llibre com a autora en solitari. Diu: ‘No sé què n’espero, a banda que es vengui, és clar, perquè el bloc va néixer perquè tenia ganes de fer arribar a més gent allò que escrivia, però ni em va passar pel cap que en pogués sortir un llibre, i ara! Sigui com sigui, n’estic orgullosa, perquè el bloc per a mi és un divertiment, una afecció, una manera més de passar-ho bé, i el faig perquè vull, perquè m’agrada escriure i que em llegeixin, així que tot això que ha vingut després m’ho prenc com un regal, o fins i tot com una mena de remuneració a posteriori per totes les hores i l’energia que hi he dedicat’.

‘L’aeroplà del Raval’ s’ha començat a distribuir en algunes llibreries de Barcelona: la Central del Raval, Laie, Documenta… (vegeu els punts de distribució), però també es pot comprar per internet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any