Xavier Montanyà descriu la fuga de presos polítics més important de Xile

  • Ara Llibres publica 'La gran evasió'

VilaWeb
Redacció
20.02.2006 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La gran evasió’ (Ara Llibres, 2006) del periodista Xavier Montanyà descriu la fuga de 49 presos polítics del Centre de Detenció Preventiva de Santiago de Xile, duta a terme el 29 de gener de 1990. L’evasió, dirigida pel Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPMR), és considerada la més gran de la història de Xile. L’autor ha entrevistat una gran part dels fugitius i ha tingut accés als arxius de la CIA dels últims anys de la dictadura.Xavier Montanyà (Barcelona, 1961), col·laborador de Vilaweb, que en aquests moments roda un documental a l’Àfrica, ressegueix el ‘fil roig’ que uneix Xile i l’estat espanyol: Xile va ser dels països que va acollir millor els refugiats de la guerra del 1936-39, i un jutge espanyol, Baltasar Garzón, va ser qui va començar el procés contra Pinochet.

El llibre serveix per recordar que, si bé la fugida es va dur a terme fa quinze anys, quan Pinochet encara detenia el poder, la majoria de fugitius no han pogut tornar de l’exili perquè tenen causes pendents als tribunals militars i la nova justícia democràtica no hi intervé. Alguns fugitius havien estat empresonats per haver atemptat contra la vida d’Augusto Pinochet el 1986, en l’intent més seriós d’eliminar dictador.

Per últim, l’autor fa un paral·lelisme entre la transició espanyola, pactada i sense revisió, amb la transició xilena, que inclou judicis i revisió del passat. El llibre, de dues-centes planes, també penetra en la interioritat d’un grup armat oposat a un dictador, com ja havia fet en obres anteriors. Montanyà, en efecte, és autor dels llibres ‘Pirates de la llibertat‘ (Empúries, 2004), coautor de ‘La torna de la torna. Salvador Puig Antich i el MIL (Empúries, 1984). Com a guionista de documentals ha treballat en Granados i Delgado. Un crim legal’. ‘Winnipeg, palabras de un exilio’ i ‘Sense Llibertat’, ‘Joan Peiró i la justícia de Franco’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any