Un grup violent causa destrosses al Gaixample

  • Estava format per homosexuals contraris al "gueto gai 'pijo'" del districte

VilaWeb
Redacció
05.06.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra de l’Eixample.- Estan en contra del “gueto gai pijo” de l’Esquerra de l’Eixample i advoquen per estendre l’homosexualitat per tota la ciutat. Amb aquesta filosofia, un grup radical que participava en una manifestació en defensa dels drets dels homosexuals va sembrar de pintades nombroses façanes de la zona coneguda com Gaixample. Els participants van entrar a l’Hotel Axel –el primer hotel gai de la ciutat– i hi van causar destrosses. La policia va detenir nou persones.

Els incidents van començar ahir poc abans de la una de la matinada. Una marxa integrada per centenars de manifestants recorria la zona i reivindicava la llibertat estètica i que no es limiti el col.lectiu homosexual a determinades zones. Alguns participants van iniciar una ofensiva de pintades contra el col.lectiu gai que resideix al Gaixample (bàsicament entre Diputació, Aragó, Balmes i Villarroel). “Millor ser marica i no eurogai” (en al.lusió a la moneda), van escriure a Enric Granados. “Volem ser grasses i peludes”, van reiterar per tota la zona. “Vull ser marika feliç i no eurogai gris”, va ser una altra de les frases repetides. “Conys per a totes gratis, no al kapital”, escopien en un aparador de Consell de Cent i altres façanes.

Una trentena de persones del grup van entrar pels volts de la una a la recepció de l’Hotel Axel –que, malgrat estar pensat per al públic gai, es declara “hetero friendly” (obert també als heterosexuals)– i van increpar el personal de l’hotel, segons Juan Julià, copropietari.

Julià va explicar ahir que un empleat de recepció i el seu propi germà van ser “sacsejats” pel violent grup, que va tirar a terra una fotocopiadora, va trencar un faristol i una vidriera i va pintar una paret. “Cada any fan alguna cosa, però no havien arribat mai a això”, va afegir, en relació amb el col.lectiu, que té una seu a la zona. L’empresari, amb altres afectats, emprendrà accions legals.

Al Gaixample no comprenen l’agressivitat del grup manifestant, “que també freqüenta bars gais”. “Un hotel gai funciona igual, ningú obliga ningú a anar-hi”, va assenyalar l’hostaler. Altres comerciants van defensar que la presència gai al barri n’ha ressuscitat la vida comercial i no crea conflictes.

Els manifestants, per contra, sostenien que el Gaixample és un vedat “pijo”, on es potencia el culte al cos, l’estètica i l’elitisme. La Comissió Unitària 28 de juny, que reuneix 30 col.lectius de gais, lesbianes i transsexuals, va considerar “desproporcionades” les detencions, i va lamentar que es tractés d’un grup “descontrolat” dins d’una marxa suposadament pacífica.

Informa: el Periódico

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any