El llibre “Quatre Itineraris pel Ripoll a Sabadell” obté el prestigiós premi Bonaplata de difusió

VilaWeb
Redacció
26.11.2004 - 09:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurat dels XIII Premis Bonaplata ha atorgat el premi de la categoria de Difusió al llibre Quatre itineraris pel Ripoll a Sabadell. Guia del patrimoni fluvial, editat per l’associació Amics del Ripoll. Tot i que el jurat es va reunir el passat 20 de setembre, la decisió no s’ha fet pública fins ara, a mitjan novembre. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el dia 21 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la seu de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Els Premis Bonaplata són els més prestigiosos en el món del patrimoni industrial en l’àmbit nacional. Els atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, amb la col·laboració de la Caixa d’Enginyers, el Col·legi d’Arquitectes i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. L’objectiu dels Bonaplata és premiar l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial català, amb la finalitat de reconèixer els esforços realitzats en la recuperació, l’estudi i la difusió de tot aquest patrimoni. Es valoren principalment els treballs que destaquen pel disseny, la tècnica i el respecte amb el medi ambient.

El jurat ha considerat que el llibre dels Amics del Ripoll era l’obra que millor s’adequava als seus criteris sobre difusió del patrimoni industrial. I és que l’obra combina els itineraris amb extensa informació sobre els molts elements patrimonials que els visitants poden observar passejant pel riu.

El llibre Quatre itineraris pel Ripoll a Sabadell es va presentar per Sant Jordi d’enguany i porta un molt bon nivell de vendes, en part, també, gràcies al seu preu assequible: es ven a unes quantes llibreries de la ciutat a 6 €. L’edició –finançada per la Fundació Caixa Catalunya– ha anat a càrrec dels Amics del Ripoll i l’han coordinada Lluís Fernàndez i Cesc Fernàndez. Inclou un pòrtic del doctor Josep M. Benaul –professor de la Universitat de Barcelona i exdirector de l’Arxiu Històric de Sabadell– i hi han col·laborat diversos estudiosos del Ripoll des de disciplines ben diverses.

.

El volum pretén apropar la ciutadania al riu amb un doble objectiu lúdic i didàctic: passar una estona agradable passejant, corrent o pedalejant mentre es coneixen els diferents elements patrimonials que es van trobant. Per tant, el lector o usuari de la guia pot ser qualsevol ciutadà amb interès per conèixer el rodal de la ciutat. S’ha pensat també en el col·lectiu d’ensenyants, perquè el llibre permet fer excursions i treballar disciplines com la història, la geografia, les ciències naturals, la llengua, etc. És útil per als excursionistes i els amants de la natura, com també per als esplais, les associacions de veïns i grups i entitats diversos.

Al final de la guia s’inclou un glossari, un índex toponímic i una bibliografia que remet a les obres principals que tracten aspectes del riu.

Convé recordar que el passat mes de setembre va aparèixer la notícia que hi tornava a haver peixos al tram sabadellenc del Ripoll. Aquesta aparició no és fortuïta, sinó que respon a l’interès que darrerament ha desvetllat el riu i que ha permès una actuació municipal de sanejament del curs fluvial gràcies a una important aportació econòmica de la Unió Europea. Els llibre dels Amics del Ripoll vol contribuir a difondre el patrimoni que hi ha al Ripoll i que sovint passa desapercebut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any