El Centre Català del PEN Club avisa del retrocés del català

VilaWeb
Redacció
04.05.2004 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre Català del PEN Club ha redactat un document que avisa del retrocés de l’ús de la llengua catalana. Segons aquesta institució, ‘quan es permet i fomenta que la llengua de les Illes, de València i de Catalunya no sigui considerada una mateixa llengua, quan es considera que la riquesa lingüística del país pot ser tolerada, però no fomentada perquè afebleix la unitat d’Espanya, quan les institucions i les personalitats públiques que representen tot l’estat ignoren sistemàticament l’ús del català, quan es priven els països de parla catalana de crear les condicions adequades per a integrar socialment i lingüísticament els immigrants, quan la globalització tendeix a devaluar les llengües minoritàries, cal que com a escriptors i com a ciutadans ens comprometem a preservar-la ‘. A més a més, també fa un crit d’alerta sobre l’empobriment de la llengua.

El manifest és la conclusió dels tres actes sobre l’ofici d’escriure en català que, coincidint amb el Fòrum de les Cultures i amb el títol ‘Paraules i futur’, es van fer a Ciutat de Mallorca, València i Barcelona el mes de març passat.

D’una altra banda, Acció Cultural del País Valencià ha analitzat l’estudi sobre l’ús de la llengua redactat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i en conclou que ‘el greu retrocés del valencià aquests darrers nou anys és degut a l’abandó conscient dels governs del PP’.

Enllaços
Més notícies: Entitats.info.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any