David Fernàndez i Isabel Vallet presenten l’observatori sobre la corrupció ‘Llums i taquígrafs’

  • Recull la feina feta a la comissió parlamentària · Volen editar un conjunt de llibres sobre la corrupció als Països Catalans

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els diputats de la CUP David Fernàndez i Isabel Vallet presenten avui l’observatori ‘Llums i taquígrafs‘, sobre la corrupció i el frau. Condensa la feina que han anat fent tots aquests mesos a l’anomenada comissió Pujol del Parlament de Catalunya. L’observatori que n’ha nascut vol ser ‘una finestra per a posar llum, de manera col·laborativa, als casos de corrupció, evasió i frau fiscal a fi de construir una societat més ètica, justa i transparent’. 

La comissió d’investigació ha aprovat recentment les conclusions, però la CUP no vol que la feina es mori aquí. Per això emprendrà una campanya de micromecenatge per tal d’editar un conjunt de llibres que inclouran una anàlisi holística sobre la corrupció. Segons que expliquen, hi participaran una trentena d’experts i oferiran també un atles amb els casos més destacables registrats fins avui als Països Catalans.

Justament demà farà un any que va esclatar el cas Pujol, amb la publicació d’un comunicat en què l’ex-president confessava haver disposat de comptes sense regularitzar. La carta de Jordi Pujol va desfermar una crisi institucional i política, també dins el seu partit. Una de les conseqüències institucionals va ser la creació d’aquesta comissió d’investigació sobre frau, evasió fiscal i corrupció política, que aquesta setmana ha reprovat l’ex-president.

Després de 30 sessions, 77 compareixences i 150 hores de comissió, els partits han aprovat la majoria de les conclusions. N’és una la reprovació de Jordi Pujol ‘amb motiu d’haver mantingut amagats de les autoritats tributàries corresponents i per tant sense tributar durant 34 anys, uns recursos en entitats bancàries de l’estranger’. També s’ha aprovat ‘una reprovació especial’ a Pujol per no haver aclarit per què no havia parlat de la seva fortuna a Andorra fins el 2014. Els diputats també li retreuen que no hagués declarat que va heretar un immoble a Premià de Mar fins el 1985, quan ja havia prescrit l’impost de successions. I recorden, a més, que aquest impost és gestionat per la Generalitat.

La comissió també demana a la família Pujol que aixequi el secret bancari i denuncia els negocis del fills amb administracions públiques o empreses relacionades, a més del benefici d’aquestes empreses pel fet de tenir vincles amb entorns de CiU.

 

Informació relacionada: 

Article de David Fernàndez: Els Sants Innocents de 2014

Comissió Pujol: nou compareixences i un primer epíleg (09-2-2015)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any