Constituïda la nova diputació castellonenca

  • El PP hi manté la majoria, però molt més ajustada que en l'anterior legislatura

VilaWeb
Redacció
24.06.2015 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diputació provincial de Castelló és l’única institució supramunicipal que el PP ha aconseguit mantenir en tot el País Valencià. La Generalitat, les altres dues diputacions, els ajuntaments de les majors ciutats… tot ho tenia i tot ho ha perdut després de les eleccions. Per això, Javier Moliner, ratificat com a president d’aquesta entitat castellonenca, es configura com un dels homes forts del PP a nivell de país.

Tot i això, la majoria més que folgada de què ha gaudit en la institució provincial durant l’època de Carlos Fabra, i durant el passat mandat de Moliner, ha quedat molt retallada. La nova corporació té 14 diputats del PP, contra 8 del PSOE, 2 de Compromís, 2 de Ciutadans i 1 de Castelló en Moviment. De fet, si les franquícies locals de Podem s’hagueren presentat sota un paraigua comú, segurament el PP hauria perdut aquesta majoria, tot i els condicionants de l’estranym sistema electoral indirecte, en base a una figura tan estranya com són els partits judicials. Uns partits on, per exemple, les dues poblacions majors, Castelló i Vila-real, formen part del mateix, mentre que en canvi n’hi ha d’altres integrats per poblacions petites, com ara el de Viver, que escullen un sol diputat, evidentment de la força majoritària, que en tots ells continua sent el PP.

Els diputats del PP, únics que van votar en favor de Moliner, a banda d’ell mateix, són: Miguel Barrachina de Sogorb, Andrés Martínez de Peníscola, Vicent Sales de Castelló, Mario Garcia de Nules, Luís Martínez d’Almassora, Salvador Aguilella d’Onda, Juan Bautista Juan de Vinaròs, Elena Vicente-Ruiz de la Vall d’Uixó, Iban Pauner de Borriol, Pablo Roig de Catí, Luís Rubio de Villahermosa, Francisco Mars d’Alcalà i Nieves Martínez de Jérica. Excepte alguns pocs, com ara Andrés Martínez o Francisco Mars, que han mantingut les seues respectives alcaldies, la majoria són o antics alcaldes o nous candidats del PP a l’alcaldia de les seues poblacions, que han quedat descavalcats pels pactes dels grups d’esquerra.

Pel que fa al PSOE, els seus vuit diputats són: José Benlloch, alcalde de Vila-real, que en serà el portaveu; Antonio Lorenzo, número dos dels socialistes a l’ajuntament de Castelló; José M. Navarro, de Xilxes; Maria Josep Safont, nova alcaldessa de Borriana; Santiago Pérez, del Forcall; Evaristo Martí, de Rossell; Maria José Tena, de Torreblanca; i Virginia Martí, de Cabanes.

Els dos diputats de Compromís són l’almassorí Xavier Trenco, que en serà el portaveu, i el borriolenc Josep Miquel Carbó. Les dues diputades de Ciutadans seran Cristina Gabarda, de Castelló, que farà de portaveu, i Cristina Fernández, de Benicàssim. I, finalment, la representant de Castelló en Moviment serà la segona de la seua llista, Anna Peñalver.

En el seu discurs, tot en valencià, Moliner, que ja havia invocat en el passat el mític don Pelai assegurant que “la Diputació de Castelló serà la Covadonga del PP”, va recordar ara el general carlí Cabrera, assegurant que resistiran contra tot intent de retallar-li competències a l’entitat, i va atacar les quatre forces que integraran l’oposició durant aquesta legislatura, ja que les quatre, d’una o d’una altra forma, duen en els seus respectius programes la supressió de les diputacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any