‘Desactiva el control’ el nou vídeo per evitar l’assetjament en les primeres relacions de parella

  • L'Institut Català de la Dona també presenta dos manuals per a professionals que treballen amb adolescents

VilaWeb
Redacció
06.05.2015 - 17:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut Català de les Dones ha presentat aquest matí noves eines de prevenció i sensibilització, en el marc del programa ‘Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència’ de prevenció de relacions abusives de parella entre adolescents. Els nous materials, accessibles a través del web de l’Institut Català de la Dona, són un vídeo de sensibilització, per apoderar les noies i alertar-les contra el control en les relacions afectives de parella, i dos manuals pedagògics adreçats a professionals que treballen amb adolescents.

Es tracta d’eines per avançar en la desactivació de tot un ventall d’actituds i comportaments que es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista. En l’acte, Montse Gatell, presidenta de l’ICD, ha subratllat que ‘només des de l’anticipació es pot avançar contra la violència masclista. Cal impulsar que les relacions entre les dones i els homes del futur estiguin basades en el respecte i la igualtat’. Gatell ha explicat que cal actuar en aquest camp perquè ‘les relacions adolescents perpetuen encara els rols tradicionals de dominació i submissió, i els estudis indiquen una major prevalença de la violència masclista en parelles joves. Les adolescents estan en situació més vulnerable perquè tenen dificultats per identificar la violència que no és física. Tenen més interioritzades les creences d’idealització de l’amor i això fa que augmenti la seva tolerància i justificació de les situacions d’abús’. 

Vídeo #DesactivaelControl 

El vídeo vol ajudar a identificar als i les adolescents, especialment a les noies, les situacions de control abusives. #DesactivaelControl, que ha estat elaborat per la Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, apodera les noies davant aquestes actituds i indica com superar-les. L’estudi sobre La percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut mostra que el 33% de joves entre 15 i 29 anys considera el control dins la parella un fet acceptable en algunes circumstàncies (controlar els horaris de la parella, impedir a la parella que vegi la seva família o amistats, no permetre que la parella treballi o estudiï, o dir les coses que pot o no pot fer).

La recent macroenquesta de violència contra les dones del 2015 evidencia que el 25,4% de les dones de més de 16 anys han rebut al llarg de la seva vida violència psicològica de control d’alguna parella o ex-parella. 

Manual per a la prevenció de la violència masclista 

El ‘Projecte de formació per a la prevenció de la violència masclista‘, elaborat per l’entitat especialitzada TAMAIA viure sense violència, és una eina pràctica de treball per a la prevenció de la violència masclista adreçada a professionals que incideixen en els processos de socialització dels i les adolescents. Aporta competències tècniques que permeten el foment d’actituds i creences igualitàries, la promoció del respecte i la responsabilitat personal en les relacions, la deconstrucció de l’estructura simbòlica que sustenta la violència masclista i el foment d’una postura personal crítica i activa envers l’abús. 

Manual per a la prevenció d’abusos sexuals 

El ‘Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents‘, elaborat per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, aborda específicament la violència sexual entre els nois i les noies adolescents, una de les formes de violència més preocupants i també més recurrents en les primeres relacions amoroses. El contingut promou actituds i habilitats per establir relacions interpersonals positives; facilita eines i coneixements per identificar situacions de risc d’abús sexual; fomenta actituds i comportaments igualitaris a partir de la reflexió sobre els models i rols de gènere actuals, i ofereix eines per a l’autoprotecció i la recerca d’ajuda. 

Programa Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència 

El programa de prevenció de relacions abusives ‘Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència’, que s’emmarca dins la línia estratègica de Sensibilització i Prevenció del Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista (PIIVM 2012-2015), ofereix eines a adolescents i joves per prendre consciència, transformar i actuar contra aquestes situacions, i facilita materials als i les professionals que treballen amb joves per realitzar accions de prevenció. Les actuacions són desenvolupades conjuntament per l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, la Secretaria de Família i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, totes elles unitats del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d’Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any