Últims dies per a presentar el DNI al banc abans no bloqui els comptes

  • Només per als clients que hagin rebut el requeriment de l'entitat bancària

VilaWeb
Redacció
28.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si teniu un compte bancari és possible que hàgiu rebut un requeriment de l’entitat demanant-vos una còpia del vostre document d’identitat. Si l’heu rebut i encara no l’hi heu portat, se us acaba el temps abans no us bloquin el compte. Concretament, el termini és dijous, 30 d’abril, tal com estableix la llei 10/2010 sobre prevenció d’emblanquiment de capital i del finançament del terrorisme, que obliga les entitats de crèdit a identificar tots els clients. 

No tots els clients d’un banc han de portar aquesta còpia del carnet a l’entitat; només els qui hagin rebut el requeriment. Si el banc no us ha demanat la identificació, vol dir que ja té les vostres dades. Altrament, haureu rebut un missatge demanant-vos que aneu a l’oficina perquè escannin el vostre carnet. En alguns casos, a més, és possible que l’entitat requereixi més informació i documentació acreditativa d’ingressos, com ara una nòmina o l’última quota d’autònoms. Molts bancs donen la possibilitat d’enviar la documentació sol·licitada per internet.

La petició de documentació per part de les entitats bancàries segueix les exigències fixades en la normativa de prevenció d’emblanquiment de capitals, que prohibeix que els bancs tinguin cap compte indocumentat. Aquesta mesura va ser creada amb la intenció d’evitar que circulin diners provinents d’activitats il·lícites o que no hagin tributat. L’entitat, doncs, té l’obligació legal de blocar els comptes de clients no identificats l’endemà del termini establert. Si no ho fa, el banc pot  ser sancionat amb 600.000 euros.

Un cop blocat el compte, el client no podrà fer-hi operacions, ni fer-hi servir targetes ni fer-hi transferències fins que no lliuri la documentació sol·licitada. Un cop el banc tingui la documentació es podrà tornar a operar. Alguns bancs han fet aquesta acció de blocar el compte abans que s’acabi el termini per pressionar als clients.

La petició d’informació es fa fins i tot a clients amb qui hi ha una relació de fa temps i que són coneguts per l’entitat. Pot ser que l’entitat no disposi d’una còpia del carnet, per diverses raons; per exemple, perquè el compte es va obrir quan això no era obligatori.

Fa uns quants mesos que els bancs van començar a demanar la documentació. Dos dies abans del termini, ara les oficines presenten una afluència de clients més alta que l’habitual. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any