Més verd, millor salut mental

  • Entrevistem Ian Alcock, investigador de l'European Centre for Environment and Human Health, de la Universitat d'Exeter (Anglaterra), coautor d'un estudi que demostra que viure a prop d'una zona verda es tradueix en més felicitat i benestar.

VilaWeb
Anna Boluda
17.04.2015 - 14:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Viure al costat d’una zona verda ens ajuda a relaxar-nos, ens convida a la pràctica de l’esport i ens fa ser més sociables. Són les conclusions d’un estudi els resultats del qual poden extrapolar-se a la població infantil, que es beneficia de la mateixa manera de parcs i jardins urbans. Entrevistem un dels autors de l’estudi i recollim les seves paraules en aquest article, inclòs en el nostre monogràfic ‘Natura i salut infantil’, en el qual abordem els beneficis del contacte de nens i nenes amb l’entorn natural.

La depressió ja és la primera causa mundial d’incapacitat, segons l’Organització Mundial de la Salut, i afecta més de 350 milions de persones de totes les edats a tot el món. S’espera que la xifra augmenti en els pròxims anys, i mentre es busquen tractaments efectius, alguns científics també miren d’entendre què la causa.

Un equip de recerca del European Centre for Environment and Human Health, de la University of Exeter Medical School (Regne Unit), ha estat estudiant la  relació entre viure en una àrea urbana més verda i el benestar personal, i també els efectes immediats i a llarg termini de traslladar-se de casa a una zona amb més parcs i espais verds.

La conclusió principal és que els espais verds comporten beneficis sobre la salut mental. I els urbanistes haurien de tenir-ho en compte.

Hem parlat amb Ian Alcock, un dels principals investigadors d’aquest equip, per conèixer millor el tema.

Quin ha estat l’objectiu de les vostres darreres recerques?
Bàsicament hem intentat demostrar si hi ha un vincle significatiu entre la quantitat d’espai verd d’una àrea urbana residencial i el benestar de la gent que hi viu. Hi havia altres investigacions prèvies que havien fet servir diverses dades que suggerien que aquesta connexió hi existeix. Però tots aquests estudis anteriors tenien un problema en comú: era difícil saber si el vincle que hi identificaven és perquè la gent més feliç tria viure a les zones més verdes o si les àrees més verdes fan que la gent sigui més feliç.

Com vau enfocar, doncs, el vostre estudi?
El nostre treball ha estat una mica diferent. Hem treballat amb dades longitudinals, amb gent que ha estat entrevistada repetidament any rere any. Hem fet servir les dades d’una enorme enquesta social al Regne Unit que s’ha repetit durant 18 anys. I, de vegades, durant aquest llarg període de temps, algunes persones s’han canviat de casa, bé d’una àrea més verda a una que ho és menys, o en el sentit contrari. Hem observat els canvis en la salut mental que s’han derivat d’aquest trasllat. I d’aquesta manera hem pogut demostrar que, quan la gent es trasllada a àrees més verdes, la seva salut mental normalment millora. Així hem mostrat que hi ha relació entre els espais verds i una bona salut mental, i sabem que no és només per la personalitat de cadascú. La mateixa gent va esdevenir més feliç quan va marxar a una àrea més verda.

Si voleu seguir llegint l’entrevista, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any