L’ingrés de Palestina al Tribunal Penal Internacional obre un nou front en el conflicte amb Israel

  • L'Autoritat Nacional Palestina hi vol denunciar la política d'assentaments israeliana i els possibles crims de guerra per l'atac contra Gaza de l'estiu passat

VilaWeb
Redacció
01.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que es va anunciar al gener, no és fins avui que Palestina esdevé formalment membre del Tribunal Penal Internacional (TPI). L’entrada a la institució amb seu a l’Haia (Països Baixos) obre un nou front en la disputa diplomàtica i legal entre Palestina i Israel, de resultat imprevist. Com a estat membre, l’Autoritat Nacional Palestina pot denunciar al TPI el govern israelià. És previst, de fet, que les primeres denúncies siguin per la política d’assentaments i per possibles crims de guerra en l’atac contra Gaza de l’estiu passat. L’ingrés, alhora, faria possible de processar els grups armats palestins.

S’espera que aquest nou pas enrareixi les relacions entre Palestina i Israel i degradi encara més el llarg conflicte que mantenen. I obre uns quants interrogants quant al futur més imminent. Com ara què pot passar si els dirigents israelians, amb el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu al capdavant, es neguen a comparèixer a l’Haia arran d’una hipotètica petició del TPI. Cal recordar que Israel, a més, no n’és membre, del TPI.

A les acaballes del 2014, Palestina va decidir de demanar l’ingrés al TPI, que té per missió de perseguir els autors de genocidis, crims contra la humanitat i crims de guerra de tot el món, després de trobar-se que el consell de seguretat de l’ONU li rebutjava un projecte de resolució per a posar fi a l’ocupació de territoris palestins en tres anys. La sol·licitud del president Mahmud Abbas fou atesa ràpidament pel secretari general de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, que va anunciar al gener que Palestina passaria d’ésser ‘estat observador’ del TPI a ésser-ne ‘estat membre’ a partir d’avui mateix, 1 d’abril.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any