Victoria, quasi inesperada, de l’esquerra al (nou) Consell Departamental

  • Malgrat que el sondejos la donaven com a perdedora, l'esquerra nord-catalana ha donat la sorpresa i ha guanyat en 11 dels 17 cantons. Això fa que continuí governant el departament amb majoria absoluta ...>>
    Dl. 30 de març del 2015

VilaWeb
Redacció
30.03.2015 - 13:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sobretot s’ha de matisar la victòria pels % de vots, no tan contundent.

Malgrat que ‘tothom’ donava com a perdedora a l’esquerra en aquesta segona volta, a l’hora de la veritat ha aconseguit 22 consellers departamentals per 12 consellers de l’UMP-UDI; 0 pel FB (diguem-ne FE, FRONT ESTATAL). En efecte es pot atribuir als 7 triangulars, on la presència del FN ha permès a l’esquerra imposar-se en tots els 7 cantons. Cal recordar i matisar que, en la primera volta , el FN havia arribat com a primera força en tres d’aquests cantons. Malgrat això i uns 35 a 40% dels vots a la segona) no ha obtingut cap representació.

En quant a la dreta ‘clàssica’ de l’UMP-UDI, només ha guanyat els cantons on s’enfrontava amb el FN com a segona força, excepte al cantó dels Pyrénées-Catalanes on el seu líder i candidat a la presidència del Consell Departamental, Jean Castex, s’ha imposat a l’esquerra amb el 58% dels vots, i on no era un,a triangilar, només eren peresents dues llistes FN i dreta ‘clàssica’).

Amb aquests resultats, aquest diumenge, la dreta departamental surt grogui d’aquestes eleccions. Ella que esperava reprendre el consell departamental, dirigit per l’esquerra des de fa 17 anys., quan l’any 1998  Christian Bourquin va aconseguir guanyar el Consell General, dirigit llavors per René Marquès.

Podeu consultar aquí, els resultats oficials d’aquestes eleccions departamentals, des de la composició del pròxim Consell departamentals, als resultats dels 17 cantons, així com el vot comuna per comuna.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any