CDC i Unió acorden concórrer junts a Vic

  • Amb tot, encara no han escollit el candidat · S'ha creat una comissió per decidir-ho en una setmana

VilaWeb
Redacció
27.02.2015 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i Unió de Vic han acordat finalment concórrer junts a les eleccions municipals a la ciutat. Després de mesos de conflicte, durant els quals CDC fins i tot havia dit sentir-se disposada a presentar-s’hi en solitari, ambdós partits van acordar ahir de constituir un comitè de campanya que serà l’encarregat d’escollir el candidat, deixant enrere les posicions enrocades. És a dir, encara no hi ha acord sobre qui serà el cap de llista, però sí que s’ha decidit que no es trencarà la federació.

Tot i que el punt de partida no ha canviat (CDC avala Anna Erra i, Unió, Josep Arimany), sí que s’ha acordat que la decisió es consensuï i que es prengui a Vic (i no des de la direcció de la federació). De fet, Arimany ja va dir va uns dies que estaria disposat a fer un pas al costat en el conflicte si l’acord en què s’arribés així ho exigia. Fonts de la federació apunten que sense cap mena de dubte la llista serà conjunta, i que el candidat se sabrà en una setmana, esvaint així la possibilitats d’una ruptura.

El batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ja s’hi va referir ahir també dient: ‘jo vull que hi siguin tots dos. Si un dels dos perdés, perdria un sector. És una situació que no desitjo’. I en una entrevista a La Xarxa, el coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha dit que l’elecció del candidat es faria de forma consensuada a Vic.

L’origen de la crisi vigatana de CiU

D’ençà del 1979, CiU ha guanyat totes les eleccions a Vic. I aquests darrers vint anys, des del 1995, ha estat amb candidats d’Unió. L’últim, el batlle actual, Vila d’Abadal, el president de l’Associació de Municipis per la Independència, que el 2012 es va encarar clarament amb Josep Antoni Duran i Lleida, acusant-lo d’exercir un control desmesurat sobre el partit i de mantenir posicions contràries a la independència. Finalment, es va donar de baixa del partit. Una part important dels militants d’Unió van fer-li costat i també van plegar, amb la qual cosa només van romandre a la federació local els militants més fidels a Duran. Aquesta trencadissa era ja una primera llavor de la discordança.

Es presenten els dos candidats amb un dia de diferència

Un any i mig després, el maig de l’any passat, just passades les eleccions europees, Unió va fer un acte públic al Temple Romà de Vic, amb la presència del conseller Ramon Espadaler, secretari general de CiU, en què va presentar Arimany com a candidat. I l’endemà CDC va escollir Anna Erra com a candidata, en una votació que va guanyar per unanimitat i amb la presència pesos pesats de CDC com Josep Rull i Lluís Corominas. El conflicte ja s’havia fet visible, però s’acostava el 9-N i unes possibles eleccions catalanes avançades, conteses electorals que han anat servint d’excusa per a adormir el problema.

D’una banda, Unió argüia amb fermesa que si fins ara els candidats d’Unió han guanyat les eleccions no hi havia cap motiu per a canviar aquesta tendència, i apel·la ‘als acords de la federació’, en paraules d’Espadaler d’aquest dilluns. D’una altra, CDC remarca amb una vehemència equivalent que Vila d’Abadal ja no és d’Unió, que abans del 1995 CiU havia guanyat les eleccions amb candidats de Convergència i que aquest partit té més pes que no pas Unió al si de la federació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any