‘No ens calia estudiar tant’, el nou llibre de Marta Rojals

  • Sembra Llibres publicarà el 16 de març una selecció dels articles escrits per l'autora a VilaWeb en una edició molt acurada

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2015 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Marta Rojals signa un nou llibre, aquesta vegada una selecció dels articles d’opinió publicats a VilaWeb, en els quals retrata bocins d’una vida amb què s’identifiquen milers de lectors. Sota el títol ‘No ens calia estudiar tant’, hi parla de la precarietat, la incertesa i la vulnerabilitat que han marcat la generació que va créixer en la societat de la bombolla immobiliària i també les misèries i esperances d’una època de crisi. 

‘La seua mirada sobre l’actualitat, el procés sobiranista, la llengua o el paper de les dones, entre molts altres temes, ens fa riure, indignar-nos i emocionar-nos en unes peces breus que, com afirma el crític Joan Josep Isern, “mai no ens deixa indiferents i ben sovint ens desperten l’aplaudiment més entusiasta”.’ Així presenta l’editorial Sembra Llibres aquest nou llibre de Rojals. Sortirà a la venda el 16 de març, dia del primer aniversari de l’editorial. 

Marta Rojals va començar a publicar un article setmanal a VilaWeb l’any 2007 i des de llavors ho ha fet ininterrompudament a la secció Mail Obert, on té una cita amb els lectors cada dimarts. El 2011 va publicar la primera novel·la, ‘Primavera, estiu, etcètera’, que va ser una revelació trasbalsadora per la qualitat i per la ràpida complicitat que va establir amb el públic. L’any 2014 va publicar ‘L’altra’, amb igual èxit de públic i de crítica.

Sembra traduirà l’al·legat d’Erri De Luca a favor de la llibertat d’expressió, amb pròleg de David Fernàndez

Sembra Llibres també publicarà l’última obra de l’escriptor italià Erri De Luca, ‘La paraula contrària’. El llibre, que té una enorme repercussió tant al seu país com a la premsa europea, és un al·legat en favor de la llibertat d’expressió i una reivindicació del deure dels intel·lectuals de donar veu a qui no en té. El prologarà David Fernàndez.

El punt de partença de ‘La paraula contrària’ és una denúncia presentada contra De Luca mateix. L’escriptor va assegurar en unes declaracions a la premsa que calia sabotar les obres del tren de gran velocitat Lió-Torí, un projecte que ha suscitat una forta contestació social especialment al nord d’Itàlia, arran de l’impacte ambiental. L’empresa constructora va denunciar el novel·lista i l’acusà d’haver incitat a causar danys al projecte. L’autor, finalment, ha hagut de seure aquests dies al banc dels acusats d’un tribunal de Torí.

L’afer ha portat De Luca a escriure aquest text amb què, lluny de retractar-se, reivindica el compromís polític dels intel·lectuals i alerta de l’amenaça que pot fer perillar la llibertat d’expressió, un risc que també sentim a aquesta banda de la Mediterrània. Amb les seves paraules, a més, denuncia els abusos del poder i el sotmetiment de les institucions públiques als interessos privats. Perquè en una Europa que es presenta com a democràtica, un escriptor pot anar a la presó per haver incomodat els poderosos només amb les seves paraules.

El procés judicial seguit contra Erri De Luca ha aixecat una campanya de solidaritat amb l’escriptor que s’ha escampat per les xarxes socials amb l’etiqueta #iostoconErri (‘estic amb Erri’). Amb la intenció d’ajudar a difondre el cas a casa nostra, Sembra Llibres s’hi afegeix amb l’etiqueta #EsticambErri, que permetrà de mostrar suport a l’autor i la seva causa en la nostra llengua. 

‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula’

A mitjan març arribarà també a les llibreries ‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula’, una nova llavor de Sembra Llibres elaborada per l’escriptor alcoià Jordi Tormo, amb fotografies i poemes fins ara inèdits i amb pròleg del cantant xativí Feliu Ventura. El llibre s’endinsa en la vida i obra d’Ovidi Montllor (Alcoi, 1942 – Barcelona, 1995) per mostrar-nos el seu vessant més emotiu i fa un repàs de la seva trajectòria artística, que abastà camps com la interpretació (fou actor de cinema i de teatre), la cançó, la recitació i la poesia. 

 

Informació relacionada: 

Entrevistes: 
Marta Rojals, un èxit de bit a orella

Marta Rojals: ‘Hi ha coses que als pobles no han canviat des de l’època medieval’

VilaWeb TV: Sembra Llibres, un nou referent al País Valencià

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any