Ubasart, Montiel i Jarabo: Els candidats de Pablo Iglesias arrasen a la direcció de Podem al país

  • Pablo Echenique, a l'Aragó, és l'únic secretari general crític amb la direcció estatal · Madrid, de les comunitats més dividides

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els candidats oficialistes de Podem han acabat la cursa per a dirigir el partit amb un gran avantatge. Els secretaris generals al Principat, a les Illes i al País Valencià seran els tres candidats de les llistes que han rebut el suport de Pablo Iglesias, les llistes oficialistes: Gemma Ubasart al Principat (76,9% dels vots), Antonio Montiel al País Valencià (55,5% dels vots) i Alberto Jarabo a les Illes (35,8% dels vots). Tots tres han sortit escollits després del procés que ha dut a terme la formació a les disset comunitats autònomes de l’estat espanyol. Divendres van acabar les votacions que han efectuat els simpatitzants de Podem i avui s’han donat a conèixer els resultats.

La tònica dominant de les candidatures afins a Pablo Iglesias s’ha repetit a la majoria de les comunitats autònomes, tot i que no serà unànime: a l’Arago ha sortit escollit secretari general l’eurodiputat Pablo Echenique, molt crític amb Iglesias. Ha obtingut una victòria incontestable: el 72% dels vots. Un altre punt calent d’aquest ‘procés autonòmic’ era la comunitat de Madrid, on hi havia una disputa real entre el candidat afí a Iglesias, Luis Alegre, i el crític, Miguel Urbán. Finalment, l’oficialista ha superat de manera ajustada el crític: Alegre ha obtingut un 49,8% dels vots i Urbán un 44,4%.

Les regnes de Podem al país

Gemma Ubasart: Ha encapçalat la llista ‘Clar que podem’ al Principat i va rebre una majoria aclaparadora de vots, com era previst: el 76,9% dels vots, un total de 4039. L’acompanyaran 34 persones que formaran el consell ciutadà del partit a Catalunya. Entre elles hi ha Jéssica Albiach, Julio Fajardo, Gemma Galdón i Marc Bartomeu. Ubasart és membre del comitè executiu i persona de la confiança d’Iglesias. És professora de ciència política a la Universitat de Girona. És responsable de la secretaria de plurinacionalitat i de polítiques públiques de Podem. Ha estat professora a la Universitat Complutense de Madrid, d’on va sortir el nucli impulsor de Podem. En la seva activitat política institucional, es destaca el fet d’haver estat regidora de Castellar del Vallès per la formació política L’Altraveu.

Antonio Montiel: El candidat de la llista oficialista ‘Clar que podem’, Antonio Montiel, ha estat escollit per majoria absoluta, pel 55,5% dels vots (4095 vots). És llicenciat en dret i en ciències polítiques, funcionari en excedència de la Generalitat i professor universitari. Ha promogut i participat a campanyes ciutadanes i plataformes en defensa de la participació i aprofundiment democràtic. Va ser l’encarregat de presentar a les corts la ILP sobre RTVV. És un candidat poc conegut per les bases de Podem, ja que no forma part del moviment des de l’inici, però és el que ha rebut més suports per part dels votants.

Alberto Jarabo: ‘Podem per les Illes’ ha estat la llista oficialista encapçalada pel cineasta madrileny Alberto Jarabo, que ha estat escollit pel 35,8% dels vots (1075 vots). Va néixer i formar-se a Madrid i fa catorze anys que es va establir a Mallorca. És autor de diversos documentaris, entre els quals ‘Mort accidental d’un immigrant’, sobre el cas d’Alpha Pam. En el seu equip hi ha gent pròxima al nucli de Pablo Iglesias, com ara Laura Camargo, que fins a les eleccions europees havia estat la cara més visible del partit a les Illes, i Antoni Palerm, que va participar en l’organització de l’assemblea constituent de Podem de l’any passat que va servir per a designar Pablo Iglesias secretari general. Palerm s’encarrega de l’oficina europarlamentària de Podem. Jarabo s’ha declarat contrari explícitament a arribar a cap mena de pacte postelectoral amb Més, amb Esquerra Unida o amb el PSIB.

Informació relacionada:

L’empremta madrilenya de Podem a les Illes (28.01.2015)

Jordi Bonet: ‘No veig cap problema que Podem es creï de dalt cap avall’ (05.02.2015)

CUP i Podem: les cinc diferències (01.12.2014)

Podem País Valencià: tots contra el candidat de Pablo Iglesias (13.02.2015)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any