Podem País Valencià: tots contra el candidat de Pablo Iglesias

  • Antonio Montiel, de la llista oficialista, és el favorit a dirigir el partit · La resta de candidats no veuen amb bons ulls el suport de la direcció estatal

VilaWeb
Redacció
13.02.2015 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Podem ha finalitzat el procés de votació dels candidats a encapçalar les secretaries generals a les disset comunitats autònomes. Al País Valencià són sis les els candidats que aspiren a convertir-se en secretari general autonòmic. El favorit és l’advocat i professor de ciència política Antonio Montiel, qui encapçala la candidatura ‘Clar que podem’. És l’oficialista i ha rebut el suport explícit de la direcció estatal de Podem. El número dos, Íñigo Errejón, fins i tot va intervenir a l’acte final de campanya, el diumenge passat. Aquest suport a una llista concreta per part de l’equip de Pablo Iglesias no és vist amb bons ulls per la resta de candidats a dirigir podem al País Valencià.

Crítiques de la resta de candidats

‘Pablo Iglesias coarta la sobirania i l’empoderament popular de Podem València’ afirmava Mario Cánovas, que encapçala la llista ‘CVA Ahora podemos’, en una entrevista a eldiario.es. ‘La candidatura de Montiel va contra la construcció des de baix. És una construcció de de dalt que segueix el model estalinista. És excloent, no integradora i centralista’, explica Ricardo Cano, candidat a secretari general per ‘Som poble, podem’.

És una posició que també comparteix el líder de la llista ‘Entre tots podem’, José María Copete. Critica que la candidatura oficialista d’Antonio Montiel vulgui formar ‘el govern dels millors’ i assegura que un corrent intern avalat per la direcció afavoreix la divisió interna. ‘Ha estat traumàtic i ha dividit els cercles’, afirmava en una altra entrevista a eldiario.es. La llista de Copete és l’única amb possibilitats reals de disputar la secretaria general a la de Montiel.

Antonio Montiel, per la seva banda, és de les poques veus crítiques d’entre les persones de confiança de Pablo Iglesias. En concret, ho va ser arran del cas Monedero, que va haver de fer una declaració complementaria a hisenda espanyola per regularitzar un seguit d’impostos. Montiel va dir que si ell s’hagués trobat en la situació de Monedero, hagués presentat la dimissió.

Candidat a candidat

Antonio Montiel – Clar que podem: El candidat de la llista oficialista és llicenciat en dret i en ciències polítiques, funcionari en excedència de la Generalitat i professor universitari. Ha promogut i participat a campanyes ciutadanes i plataformes en defensa de la participació i aprofundiment democràtic. Va ser l’encarregat de presentar a les corts la ILP sobre RTVV. És un candidat poc conegut per les bases de Podem, ja que no forma part del moviment des de l’inici, però és el que té més possibilitats d’ocupar la secretaria general.

José Maria Copete – Entre tots podem: És un activista d’Alacant, membre de la plataforma Stop Desnonaments i del 15-M. És dels pocs candidats amb possibilitats de disputar la secretaria general al candidat oficialista, Antonio Montiel. Va ocupar el número 17 a la llista de les eleccions europees per Podem i, tot i que se li va proposar de formar part de la candidatura ‘Clar que podem’, ho va rebutjar per a formar una llista ‘més oberta’. S’ha presentat com a ‘més participativa’, ja que persones de tots els cercles del partit han partcipat en la seva configuració.

Ricardo Antonio Cano – Som poble. Podem: És advocat de moviments socials com el 15-M, els ‘Iaio flautes’, la PAH o els afectats de la Primavera Valenciana. Defensa un projecte ‘molt democràtic i participatiu’, que propugna ‘la separació de l’aparell del partit i de l’organització de càrrecs electes’.

Mario Cánovas – CVA Ahora Podemos: És funcionari de justícia en excedència. Es va presentar a la secretaria general de Podem a Torrent sense èxit. Assegura que el que el mou a presentar-se ‘és l’altruïsme i l’empatia amb els seus semblants’.

Enrique Picot – Junts sí podem: És pintor, escultor i escriptor i es presenta perquè té l’objectiu de ‘conservar l’ètica i l’estètica’ de Podem al País Valencià.

Carmina Ochando – Empleados públicos: L’única dona candidata a dirigir Podem al País Valencià. És funcionaria de justícia i ha estat membre de diverses protectores d’animals. Defensa ‘la construcció d’un món millor’, amb un ‘repartiment més just de la riquesa’. Del seu perfil també destaca el foment dels drets dels animals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any