La revetlla mallorquina dels foguerons de la Pobla a Gràcia

  • Aquest vespre es fa al barri barceloní l’acte central de la festa: una revetlla amb fogueres i mostres de cultura popular

VilaWeb
Redacció
31.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La festa dels foguerons de Sant Antoni de la Pobla a Gràcia és una tradició mallorquina exportada amb molt d’èxit al barri barceloní. Aquest vespre es fa la revetlla, que és l’acte central de la celebració, però la festa és tan àmplia que avarca molts altres aspectes de la cultura popular mallorquina i del principat. Avui hi haurà la cercavila dels dimonis d’Albopàs, que vénen expressament des de la Pobla, es faran vuit foguerons diferents amb les corresponents torrades i, a la plaça de la Virreina, hi haurà música i danses mallorquines.

La festa es va començar a fer el 1992 per iniciativa d’Antoni Torrens, un veí de la Pobla que va decidir traslladar la revetlla de Sant Antoni a Barcelona perquè els seus fills, que estudiaven allà, en poguessin gaudir. Ràpidament la festa va anar creixent i molt aviat va comptar amb la complicitat dels veïns i les entitats de cultura popular de Gràcia. El que va començar amb un fogueró a la plaça del Diamant on s’hi feia una torrada i es cantaven cançons, avui és un petit festival de cultura popular mallorquina.

Els actes van començar dijous al Tradicionàrius amb una degustació de productes tradicionals seguida d’una glosada. En l’encontre d’aquest any, a més de cantants catalans i mallorquins, també hi va participar el músic alguerès Àngel Maresca ‘lo Barber’. Ahir es fa fer un taller de ball de bot amb el grup Ballugall seguit del concert ‘Des de Mallorca a l’Alguer’. I avui és el moment de conèixer els dimonis d’Albopàs ,que porten màscares artesanals fetes amb banyes de debó i d’aprendre a ballar jotes mallorquines a la vora del foc.

Sant Antoni és una celebració molt arrelada a tot el país i el seu culte ve d’antic. Es fa pels volts del 17 de gener, la diada de Sant Antoni Abat. A més és una festa molt rica perquè al llarg del territori se celebra de maneres molt diferents: es fan fogueres, cavalcades dels Tres Tombs, plantades d’arbres, representacions teatrals i tota mena d’aplecs. En el cas de Gràcia, la festa dels foguerons és una de les darreres del cicle perquè s’hi desplacen la majoria dels grups que participen a la revetlla de la Pobla.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any