Bárcenas: ‘Rajoy coneixia la comptabilitat B del PP des del principi’

  • L'extresorer del PP sosté que no hi ha un sol apunt de la llibreta que no sigui real

VilaWeb
ACN
23.01.2015 - 15:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas ha assegurat aquest divendres que el president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ‘coneixia la comptabilitat B des del principi’. Amb aquesta contundència s’ha expressat a la porta de l’Audiència espanyola, on ha comparegut després d’haver sortit ahir al vespre la presó de Soto del Real, d’acord amb les mesures cautelars decretades pel jutge Pablo Ruz. ‘No hi ha ni un sol apunt de la llibreta d’ingressos i despeses que no es correspongui amb un concepte real’, ha subratllat Bárcenas davant els periodistes que l’esperaven a les portes del jutjat.

Bárcenas ha explicat que Rajoy va conèixer aquestes pràctiques quan va assumir el càrrec de secretari de l’àrea d’acció electoral, ja que va començar a percebre una quantitat en negre pel càrrec i pel nivell de responsabilitat que va assumir.   

‘Tots els apunts són rigorosament certs i totes les quantitats rebudes per les persones que hi figuren són reals’, ha insistit Bárcenas, per afegir que l’encarregat de lliurar aquests diners era ‘el tresorer nacional Álvaro Lapuerta’ i que ho feia mitjançant un sobre en efectiu. Bárcenas s’ha mostrat disposat a assumir ‘la part de responsabilitat’ que li correspon perquè que ha estat una pràctica ‘incorrecta’ i una ‘equivocació’.   

‘En definitiva qui s’ha beneficiat d’aquesta comptabilitat ha estat el partit i serà qui tingui més responsabilitat. El gerent, que és el que jo he estat, no tenia capacitat per muntar una comptabilitat d’aquestes característiques’, ha puntualitzat.   

Luis Bárcenas ha arribat a la seu de l’Audiència espanyola per comparèixer al jutjat Central d’Instrucció número cinc en compliment de les mesures cautelars que li va imposar el jutge Pablo Ruz, a banda de dipositar una fiança de 200.000 euros per sortir de la presó. L’extresorer del Partit Popular haurà de comparèixer davant la sala tots els dilluns, dimecres i divendres, i no podrà sortir de l’Estat. Aquestes són les mesures imposades per Ruz per minimitzar el risc de fuga.   

Les declaracions de Luis Bárcenas no han quedat aquí, sinó que també ha desvinculat l’expresident espanyol, José María Aznar, dels comptes ocults del partit: ‘Jo no tinc coneixement que sabés que existia perquè coincideix amb uns anys en què la comptabilitat s’organitza amb Rosendo Naserio i no sé qui és la persona que li dóna la instrucció’.       

‘Les explicacions del PP són absurdes’

Bárcenas ha dit que és ‘absurd’ que des del Partit Popular només el responsabilitzin a ell d’aquesta comptabilitat perquè ‘si fos meva i ingresso jo els diners doncs no em dedico a pagar temes relacionats amb el partit, em quedo amb els diners jo’. ‘L’explicació que dóna el Partit Popular és absurda. El que falta en algunes persones al PP no és una qüestió de pell sinó que afecta al cervell’, ha sentenciat.       

Bárcenas ironitza sobre el seu reingrés al partit

Luis Bárcenas també ha tingut temps per a la ironia quan se li ha preguntat si té intenció de sol·licitar el seu reingrés al Partit Popular: ‘Estic meditant-ho seriosament i enviaré la carta en breu. Seria una opció perquè jo estic en aquests moments en excedència forçosa’.   

Finalment, ha assegurat que no té previst aportat cap més documentació compromesa i ha acabat defensant la legalitat dels seus ingressos: ‘Els únics diners que tinc són els de Suïssa, que he guanyat amb una activitat professional des de 1989, l’any en què vaig obrir el meu primer compte a Suïssa’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any