ERC comença a retirar les esmenes a la totalitat contra el pressupost

  • Demana al govern debatre a fons les seves esmenes parcials per tenir uns comptes 'més justos, menys autonòmics i més de transició nacional'

VilaWeb
ACN
19.01.2015 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu econòmic d’ERC, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí la retirada de l’esmena a la totalitat dels republicans contra la secció pressupostària corresponent al Departament de Presidència. ERC votarà en contra de les esmenes de retorn presentades per la resta de grups, i per tant, facilitarà la seva tramitació. Tot fa pensar que passarà el mateix amb la resta de departaments. El debat de les diferents seccions es produirà durant tota aquesta setmana. Un cop anunciat el seu gest, Aragonès ha reclamat al conseller de Presidència, Francesc Homs, que debati a fons les seves esmenes per aconseguir uns pressupostos ‘més justos, menys autonòmics i més de transició nacional’.

Primera conseqüència pràctica de l’acord entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras. Com ja va avançar l’ACN, els republicans han començat aquest dilluns a retirar les seves esmenes a la totalitat contra les diferents seccions pressupostàries, primer pel que fa a Presidència, que ha estat el primer debat que ha tingut lloc al Parlament, i seguint després per Economia.

Durant el debat del Departament de Presidència, Pere Aragonès ha avisat que ‘aquests pressupostos autonòmics no permeten atendre les necessitats dels ciutadans’ per culpa de la ‘dependència política del govern espanyol’, que és qui marca el topall de despesa de la Generalitat a través del Ministeri d’Hisenda, en lloc de fer-ho el Govern o el Parlament. ‘Davant d’uns pressupostos dependents, necessitem la independència per fer uns bons pressupostos, atès que els treballadores i els consumidors catalans paguem prou impostos per garantir uns serveis de qualitat que amb aquests pressupostos no es poden veure garantits’, s’ha queixat.

Citant l’acord entre Mas i Junqueras del passat dimecres, Aragonès ha anunciat la retirada d’aquesta primera esmena a la totalitat un cop s’ha pactat una data per tenir un ‘mandat democràtic per a la independència’. ‘El 27-S podrem obtenir aquest mandat que ens permetrà superar limitacions, com les del pressupost’, ha constatat. Ara bé, Aragonès ha demanat a Homs i en general al Govern que debatin ‘a fons’ les esmenes parcials que ERC ha presentat contra l’articulat per ‘superar les limitacions’ d’aquests pressupostos, i ha fet especial èmfasi en la construcció d’estructures d’estat i en la necessitat d’incrementar els recursos per combatre les desigualtats del país.

Homs ja accepta ‘la part més rellevant’ de les demandes d’ERC

En el seu torn de rèplica, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha celebrat i ha agraït la intervenció d’ERC, i ja ha avançat que acceptarà ‘la part més rellevant’ de les demandes dels republicans pel que fa al seu departament. ‘Jo crec que serà senzill posar-s’hi d’acord, perquè la part més rellevant d’aquestes esmenes jo em sembla que les hem d’acceptar’, ha dit. Ha citat la petició d’ERC de disposar de recursos ‘suficients’ en el context pressupostari actual per donar contingut al nou pla director de cooperació, i també pel que fa a la formalització d’una nova convocatòria en aquest mateix àmbit. També ha assegurat que el Govern està en condicions de signar el contracte-programa de la CCMA en les properes setmanes.

Dit això, ha coincidit amb ERC que ‘les limitacions d’aquests pressupostos se superen de debò disposant d’un estat propi’. ‘N’hi ha d’altres que estan disposats a anar contemporanitzant amb el jou de l’estat espanyol que tenim a sobre cada dia, però nosaltres ens rebel·lem contra això’, ha remarcat Homs, que ha opinat que la forma de demostrar que el Govern vol superar aquestes limitacions és ‘no només amb discursos, sinó també prenent decisions quan aquestes decisions no són ni senzilles ni fàcils d’explicar però que són absolutament necessàries’.

Així doncs, com era de preveure, CiU i ERC han tombat les esmenes a la totalitat que havien presentat la resta de grups de l’oposició.

Increment de l’acció exterior

A grans trets, i sense tenir en compte la CCMA, el Departament de Presidència creix un 5,8%, passant dels 179,5 milions del 2014 a 190. Pel que fa a les principals polítiques que practica, els recursos per a l’àmbit de l’esport pugen un 3% (de 51 a 53 MEUR aproximadament) i els de l’acció exterior s’incrementen en més d’un 12%, passant de 15,3 a 17,2 milions. L’apartat de comunicació es redueix en un 1%.

La política exterior ha estat motiu de crítica per part del PPC i de C’s. Així doncs, el popular Santi Rodríguez ha carregat especialment pel cost ‘excessiu’ del lloguer de la delegació de la Generalitat a Brussel·les, de 936.000 euros l’any. També ha lamentat que s’apugin els recursos per a acció exterior i en canvi no es faci en les que realment haurien de ser les polítiques prioritàries del seu departament, esport i cooperació. ‘Més delegacions i més Diplocat. Propaganda en estat pur’, ha resumit Rodríguez, que ha reiterat que no cal que hi hagi un Departament de Presidència, perquè les seves competències podrien ser assumides per altres conselleries.

En la mateixa línia, la diputada de C’s Carina Mejías ha constatat que el pressupost del Departament de Presidència serveix per posar en marxa les estructures d’estat que vol construir CiU i per finançar ‘l’aparell de propaganda’ que necessita per guanyar les eleccions. Mejías ha ironitzat que no li estranya que hagin d’intensificar la seva tasca en acció exterior havent ‘rebut tants cops de porta de tots els governs europeus als que han anat explicant les seves cantarelles independentistes, que van en contra de l’esperit de la UE’. La diputada ha preguntat a Homs si dimitirà en cas que CiU torni a baixar en nombre de diputats el 27 de setembre, especialment després de ‘tots aquests diners gastats en política exterior per intentar evitar el catacrac que suposaria que Catalunya fos independent i tots aquest diners destinats a l’aparell de propaganda’.

Des del PSC, Marina Geli ha començat la seva intervenció criticant que la situació política entre CiU i ERC ha fet que aquests pressupostos ‘hagin estat apunt de ser no-nats’ i s’ha preguntat ‘quines coses han passat des del debat de totalitat fins avui’. Qui s’ha pronunciat més explícitament sobre aquesta qüestió en declaracions als periodistes fora de la comissió ha estat la diputada del PSC a la comissió d’Economia Alícia Romero, que ha lamentat ‘l’engany’ d’ERC per haver defensat que no aprovarien uns altres pressupostos autonòmics. Geli, però, ha centrat la seva intervenció en remarcar els aspectes que ha trobat a faltar en l’exposició del conseller. Ha criticat que Homs ‘no hagi parlat’ dels temes interdepartamentals que controla Presidència, i ha reclamat al conseller detalls i explicacions sobre ‘desigualtats, demografia, activitat física i esport relacionada amb la classe social l’educació i salut, el corredor mediterrani i l’Euroregió Pirineus-Mediterrani, immigració, i cooperació i desenvolupament’. ‘Ha tingut vostè poca esma en la seva intervenció avui sobre això’, ha dit, tot remarcant que pel que fa a l’acció exterior, el PSC ‘està a favor de les delegacions internacionals’.

ICV-EUiA critica el gest d’ERC

La diputada d’ICV-EUiA Sara Vilà, per la seva banda, s’ha queixat d’un ‘doble incompliment’: el de CiU, per tornar a portar al Parlament un pressupost amb retallades, i el d’ERC, per aprovar-lo tot i haver assegurat que no ho faria. ‘Donde dije digo, digo Diego. Aquestes dues formacions es presentaran a les eleccions’, ha recordat. Vilà ha estat especialment crítica en l’apartat de cooperació malgrat un petit esforç per part del Govern, i ha recriminat les relacions de la Generalitat amb Israel. Pel que fa a la CCMA, Marta Ribas ha opinat que el pressupost és insuficient mentre grans directius segueixen cobrant més que el mateix conseller Homs o que el president de la Generalitat.

El diputat de la CUP Quim Arrufat s’ha queixat que tornin al Parlament uns pressupostos ‘autonòmics’ per culpa d’un ‘acord forçat per una sèrie d’imposicions polítiques que endarrereixen les eleccions’. Uns comptes, a més, que tornen a preveure una ‘partida d’ingressos inventats, fruits de la imaginació’, perquè fien recursos a un acord amb l’Estat. En matèria exterior, ha lamentat que la Generalitat només decideixi dedicar-se a obrir delegacions ‘de pedra’ a l’Europa continental, una ‘política exterior tradicional i vella’, en lloc d’aprofundir en programes com el Eugeni Xanmar i el Diplocat.

Igual que ha fet Homs posteriorment, també el diputat de CiU David Bonvehí ha agraït a ERC que hagi retirat l’esmena a la totalitat, però ha dit als republicans que aquest pressupost, encara que li vulguin dir ‘autonòmic’, és necessari aprovar-lo per poder continuar amb el procés de transició nacional.

En resposta al diputat del PPC, el conseller de la Presidència li ha tirat en cara que estigui denunciant el cost del lloguer de la delegació de la Generalitat a Brussel·les amb les despeses ‘sonadíssimes’ del govern espanyol en les seves ambaixades. ‘Si aquesta manera de jutjar les coses l’apliqués a allò que fa el govern espanyol, vostè hauria de plegar del PPC com a mínim’, ha apuntat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any