La fiscalia adverteix que el cas 4-F no es pot reobrir només a partir de ‘Ciutat Morta’

  • El Síndic de Greuges actua d'ofici per a recollir els informes de totes les administracions sobre el cas 4-F

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.01.2015 - 12:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia de Barcelona no preveu actuar d’ofici davant del cas 4-F basant-se en el documental ‘Ciutat morta’, perquè considera que ‘no és cap prova jurídica’. Fonts del ministeri públic han recordat que els casos no es poden reobrir quan ja hi ha una sentència ferma i que l’única opció possible seria enviar un informe a la fiscalia del Tribunal Suprem (TS) perquè valorés la interposició d’un recurs de revisió en cas que es fes arribar ‘qualsevol prova en sentit jurídic’ que permetés, o bé desestimar la participació dels acusats en els fets, o bé la implicació d’una tercera persona.

És la resposta de la fiscalia ha l’anunci que ha fet aquest matí l’Ajuntament de Barcelona, que ha dit que el documentari a la fiscalia perquè valori si aporta proves noves que permetin reobrir el cas del 4-F. Així ho ha anunciat en una conferència de premsa el primer tinent de batlle, Joaquim Forn, que ha dit que presentarien avui a la tarda o demà al matí un escrit a la fiscalia, adjuntant el documentari, amb la petició que es reobri el cas si hi veu noves proves. La decisió ha estat consensuada entre tots els grups municipals.

Quines possibles proves noves hi pot haver, segons Forn? ‘El més determinant és que en el documental es parla d’un possible testimoni que desdiria la versió oficial, i per tant, no inculparia els que han estat encausats. Aquesta és la base i la prova. La major part d’allò que es diu al documental ja va ser exposat als tribunals. L’element de novetat és molt important’, ha explicat.

Forn ha afegit: ‘A mi em preocuparia que la reacció de l’ajuntament i la guàrdia urbana fos amagar els fets. Nosaltres mateixos fem el pas de portar el documental a fiscalia. I demanem a tothom que si té noves proves, les aporti. Estem complint amb la nostra obligació. La millor defensa de la guàrdia urbana és posar la màxima transparència.’

Per què no havien fet abans? ‘Jo no en tenia coneixement. Tampoc no m’han demanat mai l’opinió ni res’, ha respost.

Abans, en declaracions a Catalunya Ràdio, també havia parlat de la pensió vitalícia de 1.600 i de 1.800 euros que cobren els dos agents implicats en aquest cas i condemnats per tortures en un altre cas. La incapacitat permanent concedida als agents, explica Forn, surt dels agents mateixos que són els qui la demanen i la decisió final correspon a la Seguretat Social basant-se en un informe de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.

‘És la seguretat social qui paga la pensió, i no l’ajuntament. Qui pot revocar és la seguretat social I és el comitè mèdic qui ho avalua. No intervé l’ajuntament’, ha declarat Forn.

El Síndic de Greuges actua d’ofici

El Síndic de Greuges ha obert avui una actuació d’ofici amb l’objectiu d’arribar a aconseguir tots els informes de totes les administracions implicades en el cas del 4F. Rafael Ribó ha demanat temps per poder-los avaluar i ha recordat que no podrà entrar però, en l’àmbit judicial. El Síndic de Greuges ha assenyalat que mai havien rebut cap queixa relacionada amb el cas que denuncia la pel·lícula. Ribó, també president de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) ha recalca que en diversos informes ja s’ha plantejat que algunes instal·lacions de la Guàrdia Urbana i altres policies locals no compleixen les condicions per garantir els drets dels detinguts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any