L’1% més ric tindrà més que no la resta de la població mundial el 2016

  • Segons l'ONG Oxfam, els sectors farmacèutic, financer i d'assegurances són els que tenen més milmilionaris i els que inverteixen més en 'lobbies'

VilaWeb
Redacció
19.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La riquesa que acumulen els setanta milions de persones més riques del planeta podria superar l’any que ve la que tenen conjuntament els set mil milions restants, segons l’estudi titulat ‘Riquesa: tenir-ho tot i voler-ne encara més‘, que l’organització Oxfam Intermón ha fet públic abans de la reunió anual del Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa). Si no es prenen mesures per a aturar aquest creixement de la desigualtat, l’1% més ric tindrà el 2016 més del 50% de tota la riquesa del planeta, més que el 99% de la població.

Per l’ONG, l’augment descontrolat de la desigualtat és un impediment per a la lluita contra la pobresa mundial. Recorda que sols una persona de cada nou té actualment prou aliments per a menjar i més de mil milions encara viuen amb menys d’1,25 dòlars el dia.

Oxfam també mostra la preocupació pel poder dels grups de pressió, atès que pot implicar que les polítiques governamentals i internacionals es decantin en favor dels interessos d’uns pocs respecte a les necessitats de la majoria i siguin a la pràctica una barrera significativa, per exemple, per a l’accés a medicaments vitals per als més pobres.

L’estudi destaca que el 20% dels milmilionaris tenen interessos en els sectors financer i d’assegurances, i han vist augmentar el valor de la seva fortuna d’un 11% del 2013 al 2014. Aquests sectors van dedicar 550 milions de dòlars a finançar lobbistes per a influir sobre les polítiques que es decideixen des dels EUA i la UE. En aquesta mateixa línia, els sectors farmacèutic i sanitari s’han gastat en ‘lobbies’ uns 500 milions de dòlars i s’han convertit en un dels que més s’enriqueixen, perquè la fortuna dels milmilionaris amb interessos en aquests camps ha augmentat d’un 47% aquests últim any.

L’any passat, durant el fòrum de Davos, Oxfam ja va revelar que els vuitanta-cinc més rics del món posseïen gairebé la mateixa riquesa que la meitat més pobra de la població mundial: 3.500 milions de persones. Aquesta xifra és ara de sols vuitanta persones, una disminució notable si es té en compte que el 2010 eren 388. En termes d’efectiu, la riquesa dels vuitanta més rics s’ha duplicat entre 2009 i 2014.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any