Gossos volen convertir el públic en protagonista de la nova ronda per a celebrar 22 anys a l’escenari

  • Jugant amb el nombre 22, la formació bagenca s'estrenarà al Kursaal de Manresa aquest dijous dia 22 amb 222 persones

VilaWeb
VilaWeb
ACN
19.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gossos celebrarà els vint-i-dos anys dalt dels escenaris d’una manera especial: trencant la barrera amb el públic i convertint l’espectacle en una espècie de laboratori creatiu. La veu del grup, Natxo Tarrés, ha explicat a l’ACN que l’objectiu és ensenyar al públic ‘què passa dins el local d’assaig’. Però volen anar més enllà i fer que el públic pugi a l’escenari i es converteixi en una part de l’espectacle, on la interacció serà molt important. El diàleg que s’establirà amb ells serà ‘molt directe’ i els músics podran veure en viu quines emocions i reaccions generen cap als qui els escolten. D’aquí, intueixen, en sortirà el treball vinent. L’espectacle s’estrenarà dijous al Kursaal de Manresa.

La formació del Bages ha cercat tota la poètica possible al voltant del nombre 22. Enguany fan vint-i-dos anys dalt els escenaris i volen celebrar-ho fent vint-i-dos concerts, amb vint-i-dues cançons, en vint-i-dos municipis, per a dues-centes vint-i-dues persones i que comencin a les 22.00, sempre que sigui possible. 

Deixant de banda la rigidesa de les xifres, Gossos es dedicarà enguany a celebrar l’aniversari amb actuacions per uns quants racons del país amb l’objectiu de fugir dels grans concerts que han fet des del dia que van començar. La veu del grup, Natxo Tarrés, ha explicat a l’ACN que quan es refereixen a concerts de petit format no volen dir que toquin en acústic. És una proposta que va molt més enllà.

Establir un diàleg amb el públic

L’objectiu és trencar la barrera que separa el grup, quan puja a l’escenari, del públic, que és a la platea. Per això, durant la seva ronda volen que aquells qui els van a veure formin part de l’espectacle. Res de llums que enfoquen els músics i el públic diluït en la foscor. Precisament, el públic serà també dalt l’escenari i la llum permetrà de veure’s les cares, captar les expressions, reflectir els moviments, i els altaveus que projectaran la música envoltaran tant el grup com el públic. Tot plegat, segons Tarrés, ‘per a contagiar-se i interactuar els músics i el públic’. 

El teclat i guitarra, Oriol Farré, ha explicat que de tota aquesta amalgama, en sortirà alguna cosa, que es presentarà públicament l’any 2016. No tenen gaire clar encara si serà un disc o cançons soles. Segons Tarrés, es tracta de deixar-se endur i veure què en pot sortir. Serà, doncs, una bona oportunitat de connectar amb la gent que, segons Tarrés, és com ells: ‘Senzilla, assequible, gent normal.’ 

El públic es convertirà en un element més dins el seu local d’assaig on sempre han creat. Un element que no serà merament espectador, sinó que potser també podrà participar en l’espectacle: ‘Pot ser que una cançó només la canti el públic, i nosaltres hi fem l’acompanyament, o que parem i ens posem a xerrar o a fer comentaris.’ ‘Tot dependrà de la interactivitat del públic; nosaltres els animarem a fer-ho perquè volem conèixer els qui ens segueixen.’

La tria de cançons per al concert, una tasca difícil

Escollir les cançons que interpretaran als concerts no ha estat una fàcil. Fent retrospectiva, s’han adonat que el volum total de cançons era d’unes cent cinquanta, i els ha costat molt d’elegir: ‘Totes les cançons, quan es van escriure, significaven alguna cosa especial.’ Amb tot, no han volgut fer una mirada gaire nostàlgica: ‘Hem fet una mirada des del que som ara, sense oblidar el nostre passat.’ Calia, per Tarrés, veure quines cançons havien passat el filtre del temps i que els permetien de defensar-les amb l’actitud que tenen avui.

Dels més de cent cinquanta temes que han publicat en onze discs, interpretaran almenys una cançó de cada CD. Algunes aniran canviant, però durant les dues hores que durarà el concert de segur que sonaran ‘Tot és fosc’, ‘Batecs’ i ‘Corren’. 

Tarrés ha explicat que segurament és ara, després de vint-i-dos anys de guitarra i escenaris, quan toquen millor. És per això que potser les cançons no sonaran de la mateixa manera com les van enregistrar. Gossos les ha actualitzades i els ha donat una perspectiva diferent: ‘Perquè ara les sentim d’una manera diferent.’ A més, en aquest joc creatiu que proposen, esperen ‘que passin i variïn un munt de coses’.

Tres generacions que conflueixen

Quan Gossos va començar, molts pares acompanyaven les adolescents als concerts. Amb el temps, aquelles adolescents van tenir fills. Passats els anys, ara totes les generacions es tornen a trobar.

Van néixer tard en l’època d’or del rock català, ha recordat Tarrés, i tothom els deia que eren els més jovenets d’aquella generació. Després van viure l’època de la normalització de la música en català i avui, passats uns quants anys de tot això, encara són actius i, fins i tot, s’han convertit en referents reconeguts o inspiració per a grups d’èxit com Txarango i Blaumut, cosa que els enorgulleix enormement. 

La ronda dels vint-i-dos començarà dijous, dia 22 a les 22.00 al Kursaal de Manresa, on faran quatre concerts els dies successius. A partir d’aquí, els esperen municipis grans com ara Barcelona, Lleida i Girona, i de més petits com ara Sant Fruitós de Bages i Mura. La contractació encara és oberta i l’únic requisit del grup, amb moltes ganes de continuar dalt els escenaris, és que el públic hi pugui tenir el seu lloc. En el fons, Gossos cerca un local d’assaig on poder posar a prova el seu petit laboratori creatiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any