La policia identifica els tres sospitosos de l’atac contra Charlie Hebdo i un d’ells es lliura

  • Multitudinària concentració a París de rebuig a l'atemptat · Hi ha hagut dotze morts, dos dels quals agents de policia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.01.2015 - 21:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia ha identificat els tres presumptes autors de l’atemptat al setmanari satíric Charlie Hebdo d’aquest matí, que ha fet dotze morts. Segons la premsa francesa, dos dels sospitosos són germans, tenen 32 anys i 34 i són de nacionalitat francesa. El tercer té 18 anys i no se’n saben més detalls però aquesta matinada s’ha lliurat a la comissaria de Charleville-Mézières, a les Ardenes. La policia, que ha fet un ampli desplegament a París i rodalia, manté la cerca dels responsables de l’atac. 

Aquest vespre, milers de manifestants s’han aplegat en una concentració multitudinària a la plaça de la República de París per condemnar l’atac. L’havia convocada el sindicat de periodistes francès (SNJ), i molts dels manifestants han alçat cartells amb el lema ‘Je suis Charlie’, en solidaritat amb el personal del setmanari. A moltes altres ciutats hi ha hagut concentracions. A casa nostra s’ha fet, per exemple, una concentració nombrosa davant el consolat francès.

Els fets

Tres homes armats i vestits de negre, segons diversos testimonis, han atacat la seu del setmanari satíric, al bulevard Richard Lenoir, al bell mig de París. Els individus, encaputxats, han disparat amb un fusell automàtic AK-47 i han mort dotze persones. Els atacants han obert foc a l’entrada de l’edifici i han fugit. Durant la fugida hi ha hagut un tiroteig amb agents de policia, dos dels quals han estat morts. Entre les víctimes, hi ha el director del setmanari, Stéphane Charbonnier, conegut per ‘Charb’, i tres dibuixants, entre els quals Jean Cabut.

Els atacants han arribat davant la seu del setmanari en un Citroën amb els vidres tintats. Han entrat, han amenaçat un dels treballadors i li han dit que els portés on hi havia els dibuixants i periodistes. Els han cridat pel seu nom i els han disparat. Segons testimonis dels fets, els atacants cridaven ‘hem venjat el profeta’ dins la seu de Charlie Hebdo. Després, en la fugida, s’han trobat un cotxe de policia i ha estat quan han mort dos agents.

Hollande: ‘Castigarem els agressors’

El president francès, François Hollande, ha dit que l’atemptat era una barbàrie i ha assegurat que hi hauria una reunió d’urgència del gabinet de crisi. ‘França està en xoc. Això ha estat un atac terrorista, no n’hi ha cap dubte’, ha dit Hollande des del lloc dels fets. I tot seguit ha fet una crida a la unitat de la població.

Després ha afegit que perseguirien els atacants: ‘Vivim moments difícils, s’han evitat uns altres atemptats, sabem que som amenaçats perquè tenim un país de llibertats. Castigarem els agressors.’

Com a resposta a l’atac, el govern francès ha reforçat la seguretat a les redaccions de les principals publicacions, llocs emblemàtics i espais de transport.

FranceTV Info ha publicat aquestes imatges d’un moment del tiroteig:

A la xarxa s’han publicat imatges del lloc dels fets:


La revista va ser objecte d’amenaces el 2012, quan va dedicar la portada d’un número a les manifestacions del món musulmà contra un film nord-americà que parodiava la figura sagrada de Mahoma i que els islamistes consideren blasfem. I la hi dedicava amb més caricatures del profeta, bo i sabent que representar-lo gràficament era prohibit per l’islam.

L’any anterior la redacció del setmanari havia estat destruïda amb còctels Molotov, arran de la publicació d’un número especial amb una caricatura de Mahoma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any