Fracàs rotund de la consulta lingüística del govern valencià

  • La consulta del govern valencià es fa enmig del rebuig de la comunitat educativa

VilaWeb
Redacció
20.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Els pares i les mares han actuat donant un excel·lent exemple cívic de maduresa democràtica i li han transmès a la consellera d’Educació un missatge contundent contundent: a la societat no se la manipula amb interessos electoralistes, per això demanem la dimissió de Maria José Català’, diu el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, arran de la consulta telemàtica que va organitzar ahir la conselleria d’Educació sobre la llengua que volen els pares per als seus fills.

A més, STEPV va fer una enquesta als centres educatius per saber quants pares i mares havien retirat la credencial per a votar en la consulta sobre el programa lingüístic del centre. Els resultats obtinguts indiquen que només un 2,6% de les famílies havien recollit la credencial.

Per províncies, a les comarques d’Alacant la participació va ser del 2,7%, a Castelló, del 2,8%, i a València, del 2,3%. Pel sindicat, les dades mostren que les famílies han donat l’esquena a la consulta i que han atès la petició de no participar per part de les organitzacions majoritàries de la comunitat educativa.

‘Ara mateix només el 30% pot estudiar amb el català com a llengua vehicular. És allò que les Unitats per a l’educació Multilingüe de les universitats d’Alacant, València i Castelló denominen ‘programa òptim d’ensenyament’, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV). ‘A l’abril la Generalitat Valenciana tenia aquestes dades contundents i es veu que la senyora María José Català les ha obviades. Ha muntat aquesta parafernàlia de trampes anomenada consulta lingüística i la societat no acceptem aquestes manipulacions. Interpretem que l’ínfima participació de les famílies en la consulta-trampa és justament per açò’, declarava Moreno.

Escola Valenciana constata que la participació ha estat pràcticament nul·la, tenint en compte que el percentatge de famílies inscrites és molt baix. ‘L’entitat ha testat de forma aleatòria escoles públiques de les comarques valencianes i ha corroborat aquest fet’, diu.

La consulta, amb què el govern demana als pares de primària i infantil en quina llengua volen l’ensenyament, ha estat molt qüestionada pels sindicats, entitats per la llengua i tota la comunitat educativa del País Valencià, que l’han qualificada de tramposa, poc transparent i perversa. Denuncien que originarà un conflicte lingüístic entre les famílies i el centre educatiu. A més, recorden que aquesta tria ja es fa en la pre-inscripció, quan s’escull programa lingüístic. Aquella és, recorden les entitats, la consulta clara i legal.

Entrevista relacionada:

Sílvia Ureña, portaveu de la Plataforma de Trobades Comarcals per l’Educació: ‘La consulta del govern valencià és un pas més en el genocidi cultural’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any