L’illa caribenca de Sint Eustatius vota en referèndum el seu futur polític

  • Amb la desaparició de les Antilles Neerlandeses va passar a ésser, el 2010, un ens municipal especial dels Països Baixos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sint Eustatius, amb 21 km2 i menys de quatre mil habitants, és una petita illa del Carib que formava part de les antigues Antilles Neerlandeses. Quan el 2005 es van fer els referèndums sobre el futur polític d’aquests territoris d’ultramar, una gran majoria de votants de Statia (com també és coneguda) va optar per mantenir-se lligada directament a la metròpoli. El 2010 Sint Eustatius va esdevenir municipi especial dins els Països Baixos, un encaix que no ha acabat de funcionar. Avui tornen a passar per les urnes.

En aquest referèndum constitucional es poden votar quatre opcions: continuar com a ens municipal; obtenir la independència; esdevenir un territori autònom dins la corona neerlandesa (com Aruba, Curaçao i Sint Martin), o integrar-se plenament als Països Baixos.

En els referèndums del 2005, que van acabar amb la dissolució de les Antilles Neerlandeses, Statia va ésser l’únic territori que va optar per mantenir-les. Juntament amb Bonaire i Saba, el 2010 va esdevenir un ens municipal especial dels Països Baixos.

El resultat del referèndum se sabrà divendres.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any