El document de l’enrabiada de l’ambaixada espanyola a Roma pel cas català

  • El cos diplomàtic espanyol no va voler assistir a l'acte d'ahir del Diplocat i hi va enviar un plec de sis fulls

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.12.2014 - 09:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) va organitzar ahir unes jornades a la Universitat Tre de Roma, en què el govern va anunciar que obriria dues noves delegacions, una justament a la capital italiana i una altra a Viena. El secretari general del Diplocat, Albert Royo, va explicar que hi havien convidat l’ambaixador espanyol, però la invitació no va rebre cap resposta. En canvi, el Diplocat sí que va rebre un plec de sis fulls amb un peculiar argumentari jurídic i històric en què es negava el dret de decidir dels catalans.

En aquests fulls, presentats a tall de ‘recordatori’, s’esmenten els articles de la constitució espanyola sobre la sobirania del poble espanyol i ‘la indissoluble unitat de la nació espanyola’. S’hi diu també que el cas català no es pot comparar amb el del Quebec ni amb el d’Escòcia. Per exemple: ‘A diferència de Catalunya, Escòcia va ser un regne independent el parlament del qual va decidir de manera lliure el 1707 d’unir-se a la resta del Regne Unit. Això va permetre que el parlament britànic prengués una decisió que va donar poders (perquè així ho permet la llei) al parlament d’Escòcia perquè es fes el referèndum.’ I nega que, tant en el cas espanyol com en l’italià, sigui possible l’exercici del dret d’autodeterminació.

Després de criticar el 9-N i la pregunta que s’hi va respondre, el text diu: ‘La constitució és reformable, però les consultes o els processos electorals que es volen dur a terme no encaixen, de cap manera, en els procediments que la constitució mateixa estableix per a ser reformada i vulneren, per tant, la legalitat espanyola.’

Una altra frase destacada del document: ‘Les propostes de la Generalitat i dels partits que sostenen el “procés’ van contra la llei, desborden la democràcia, divideixen els catalans, els allunyen d’Europa i de la resta d’Espanya i perjudiquen greument el seu benestar.’ Més: ‘Junts ens ha anat bé i a Catalunya li ha anat molt bé.’ I afegeix una frase dita i repetida per Rajoy: ‘Afortunadament a Catalunya hi ha més catalans no independentistes que no pas independentistes.’

L’ambaixada afegeix que els partits sobiranistes reinterpreten la història i s’aprofiten de la crisi. I rebla que Espanya ‘és una nació plural en què el conjunt dels espanyols té el dret de decidir, seguint les regles fixades per la constitució i respectant la legalitat’.

Podeu llegir el document íntegre de l’ambaixada espanyola a Roma sobre Catalunya (PDF). I també el podeu veure ací:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any