ACPV alerta que no podrà reprendre les emissions de TV3 malgrat la sentència del Suprem

  • El tribunal anul·la una multa i el cessament de les emissions · ACPV obre una campanya de micromecenatge per pagar una altra multa de 45.000 euros

VilaWeb
Redacció
11.11.2014 - 18:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat els 100.000 euros de multa de la Generalitat Valenciana a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per les emissions de TV3. En una resolució feta pública avui pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, el Suprem també anul·la el cessament de les emissions, que considera lícites. El portaveu d’ACPV, Toni Gisbert, es felicita per la resolució però alerta que no tindrà cap conseqüència pràctica i que la situació econòmica de l’entitat torna a perillar: fa tot just un mes que van rebre la resolució de l’expedient sancionador obert fa un any per les emissions de Catalunya Ràdio, que els obliga a pagar una multa de 45.000 euros abans d’acabar l’any. 

La sentència es basa en la que va emetre el Suprem el desembre del 2012, que anul·lava les sancions a ACPV perquè el govern valencià no tenia competència sancionadora. Segons aquella sentència, la difusió de les emissions televisives més enllà dels límits territorials del Principat ‘era i és sens dubte lícita’. Conclou que ‘l’associació sancionada no assumia les funcions pròpies d’un operador audiovisual sinó la d’un mer transmissor’. En vista d’això, el tribunal considera que no ha quedat demostrat que l’ús de les freqüències per a la reemissió es fes a costa de les assignades a les televisions valencianes.

ACPV alerta: no els han tornat els diners i no podran reprendre les emissions

Gisbert explica que la sentència del Suprem no implica que el govern torni els diners a ACPV immediata, ans al contrari. Ni que es puguin reprendre les emissions. ACPV va pagar la multa de 100.000 euros fa temps, i ara haurà d’esperar que la Generalitat li torni els diners. ‘Anant bé, ens n’anem a les eleccions i haurem de parlar amb el nou govern. Dubte que la Generalitat ens els torne abans de perdre les eleccions —diu Gisbert—. I mentrestant, nosaltres hem de pagar una multa vulgues no vulgues abans de Nadal.’ Es refereix a la multa de 45.000 euros, a instàncies del govern d’Alberto Fabra, que l’entitat va rebre fa uns dies per les emissions de Catalunya Ràdio. ‘Si no paguem abans de final d’any, Hisenda decretarà l’embargament dels nostres comptes, i podríem no cobrar cap subvenció; de manera que a partir de gener podria haver-hi una situació de col·lapse a ACPV.’ 

Gisbert també recorda que, malgrat la sentència del Suprem anul·lant el cessament de les emissions, ACPV no pot reprendre-les. ‘La sentència diu que la Generalitat no pot sancionar-lo, però el ministeri espanyol sí. De fet, ja ho ha fet per les emissions de Catalunya Ràdio. Jo crec que la sanció és un càstig econòmic ara que ens començàvem a recuperar i és també un avís’, lamenta Gisbert. 

Micromecenatge per a pagar la multa

Per tot plegat, ACPV va decidir de començar una campanya de micromecenatge, que s’activa demà a les nou del matí, a fi de recollir els diners necessaris per a pagar aquesta multa de 45.000 euros. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any