El Consell d’Estat diu que l’ús de voluntaris per al 9-N agreuja la inconstitucionalitat de la consulta

  • Emplaça a l'executiu de Rajoy a promoure que la suspensió afecti a actes 'futurs' per al 9-N

VilaWeb
VilaWeb
ACN – Redacció
30.10.2014 - 20:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dictamen (pdf) que el Consell d’Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat assegura que l’ús dels voluntaris per al 9-N ‘eleva, si es pot’, la gravetat dels ‘vicis d’inconstitucionalitat’ de la consulta perquè ‘omet garanties constitucionals elementals’. També adverteix que la impugnació de la consulta alternativa ‘ha de delimitar amb especial cautela l’àmbit de la suspensió derivat de l’article 161.2 de la Constitució’, de manera que l’estengui ‘no només a les actuacions de qualsevol naturalesa -material o jurídica, normativa o no normativa- que ja s’han fet fins ara’, sinó ‘a qualsevol altra actuació que en futur pugui dur-se a terme en relació a aquest procés’.

El dictamen del Consell d’Estat al què ha tingut accés l’ACN assegura que el procés de participació ‘pateix un vici d’inconstitucionalitat sigui quin sigui l’objecte del procés’ i adverteix que el fet que el president de la Generalitat i el govern no hagin aprovat cap decret de convocatòria ‘en cap cas impedeix apreciar l’existència d’un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat’.

Acusa Mas de voler ‘eludir’ la suspensió

A més, afirma que ‘s’evidencia un propòsit d’eludir el control de la jurisdicció constitucional tan en l’àmbit de la suspensió de la consulta ja decretada -que en el seu objecte i elements essencials és substancialment idèntica a la que ara s’impugna- com respecte dels procediments que el Govern espanyol pretengui plantejar davant el procés de participació’.

Per sustentar aquests arguments, el Consell d’Estat recull declaracions públiques del president de la Generalitat que ‘va afirmar que ‘en l’essencial és el mateix si pel que és essencial entenem locals oberts, urnes a les meses, milers de meses i que tots els que puguin votar la pregunta acordada ho podran fer”.

Segons el Consell d’Estat en aquestes declaracions del president ‘i en altres similars que tan ell com diverses autoritats de la Generalitat han fet des d’aleshores es posa de manifest un propòsit no dissimulat, sinó explicitat de manera oberta i pública, d’eludir no només la suspensió ja decretada pel Tribunal Constitució, sinó d’evitar futures impugnacions del govern’ espanyol.

El govern català és ‘conscient’ de la ‘antijuridicitat de la seva conducta’

En aquet sentit, considera que aquesta manera d’actuar posa de manifest que les autoritats catalanes són conscients de la ‘antijuridicitat de la seva conducta’ i, pel que fa als efectes de la seva impugnació, ‘s’acredita la identitat entre la consulta suspesa i la que ara, sota un nom diferent, es vol fer’.

‘La identitat substancial dels dos supòsits testimonia que la convocatòria d’un denominat procés de participació del 9 de novembre i les actuacions de tot tipus -no només materials, sinó també jurídiques, i fins i tot normatives- que la Generalitat ve auspiciant i realitzant de cara a la seva celebració, vulneren la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional’, afirma el text.

L’ús de voluntaris ‘agreuja’ l’inconstitucionalitat

El Consell d’Estat també aborda l’ús dels voluntaris per fer la consulta alternativa i apunta que el fet que el procés es vulgui celebrar amb l’ajuda d’aquestes persones, així com el fet que les persones cridades a participar no siguin totes les inscrites al cens electoral, sinó que ho facin voluntàriament en un ‘fitxer de participants’, ‘lluny d’atenuar els vicis d’inconstitucionalitat de què pateix el procés eleva, si es pot, la gravetat’ d’aquesta inconstitucionalitat.

I és que segons el Consell d’Estat, per aquesta via ‘s’ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals’ referents al ‘dret fonamental de participació política’, i concretament ‘la neutralitat dels responsables del procés i la prèvia determinació de l’univers de les persones cridades a votar’.

‘S’imputa a Catalunya una manifestació de voluntat orientada en un sentit’

El fet que no s’atenguin a aquestes garanties, continua el dictamen, ‘atempta contra la llibertat i igualtat del sufragi quer és regla habitual en qualsevol sistema democràtic’. D’aquesta manera, conclou ‘s’imputaria al poble de Catalunya una manifestació de voluntat moldejada i orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants’.

Preveu que Mas signi un decret a última hora

El Consell d’Estat també preveu la possibilitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, signi un decret de convocatòria hores abans del 9-N. Segons aquest organisme, aquest decret ‘no podria atorgar cobertura jurídica a un procés que no compleix les exigències mínimes previstes per l’ordenament constitucional’ ni tampoc ‘justificar l’actuació i excloure la responsabilitat de les autoritats convocants d’aquest procés’.

En aquest sentit adverteix que qualsevol invocació d’un hipotètic decret de convocatòria als marcs jurídics preexistents, en referència a la competència de la Generalitat en matèria de participació ciutadana ol Títol III de la Llei de consultes -que no ha estat recorregut ni suspès pel TC- no podria tampoc legitimar el procés.

Per aquest motiu adverteix a l’executiu de Rajoy que la impugnació ‘ha de delimitar amb especial cautela l’àmbit de la suspensió derivat de l’article 161.2 de la Constitució’ i l’estengui ‘no només a les actuacions de qualsevol naturalesa -material o jurídica, normativa o no normativa- que ja s’han fet fins ara, sinó a qualsevol altra actuació que en futur pugui dur-se a terme en relació a aquest procés’.

Unanimitat per impugnar el 9-N

Els vuit membres de la comissió permanent del Consell d’Estat espanyol i el seu president, José Manuel Romay de Beccaría, han aprovat per unanimitat aquest matí d’impugnar la votació del 9 de novembre. Quan ha sortit de la reunió, un d’aquests membres, el jurista Miguel Rodríguez-Piñero ha afirmat que el Consell d’Estat ‘està subjecte a la seva pròpia doctrina’ i per tant no pot canviar de criteri ‘a cada moment’. Feia referència al dictamen que ja va emetre el 28 de setembre sobre el 9-N original, en què també va avalar per unanimitat el recurs davant del Tribunal Constitucional.

Rodríguez-Piñero ha apuntat també que la base del dictamen i un dels arguments que previsiblement utilitzarà el govern espanyol al seu recurs és el fet que la pregunta de la consulta alternativa sigui la mateixa que la del 9-N original. ‘Podeu comparar l’una pregunta amb l’altra i en veureu les semblances i divergències’, ha dit.

El Consell d’Estat és presidit per l’ex-ministre de Sanitat del primer govern d’Aznar, José Manuel Romay de Beccaría, i la comissió permanent és formada per vuit membres i presidida per l’ex-ministre de Justícia, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, redactor de la constitució; Miguel Rodríguez-Piñero, ex-president del Tribunal Constitucional; Fernando Ledesma, president del Tribunal Suprem; i María Teresa Fernández de la Vega, ex-vice-presidenta del govern espanyol. Aquesta permanent és la mateixa que el dia 28 de setembre ja va aprovar per unanimitat els dos dictàmens amb què el govern espanyol va impugnar el 9-N original davant el Tribunal Constitucional. 

L’executiu espanyol tindrà sobre la taula el dictamen del Consell d’Estat avui mateix, de manera que a la reunió del consell de ministres de demà podrà aprovar el recurs d’inconstitucionalitat. Pot ser que el presenti demà abans de les tres del migdia o bé dilluns a partir de dos quarts de deu del matí. Sigui com sigui, el ple del Constitucional l’abordarà a la reunió ordinària dels dies 4, 5 i 6 de novembre. Si la petició va acompanyada d’una apel·lació expressa a l’article 161.2 de la constitució, com va passar en el recurs contra el 9-N original, l’admissió a tràmit implicaria la suspensió dels actes impugnats, tot i que en aquesta avinentesa no hi ha cap document, ni llei ni disposició en què pugui recaure la suspensió. 

Rajoy insisteix que el 9-N ‘no compleix les condicions democràtiques’

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet referència al dictamen de consell d’estat durant una compareixença a la Moncloa amb la presidenta de Xile, Michelle Bachelet. Per Rajoy, el 9-N –que ha qualificat de ‘pseudoconsulta’– ‘no compleix les condicions democràtiques’, ‘no té cens, ni llei que l’empari, ni llei que vetlli per la seva neutralitat, ni sabem qui són els membres de les meses’. Rajoy ha insistit que ‘la llei s’ha de complir’ i que per sobre d’aquesta ‘no hi ha res’.

El consell de ministres debatrà demà si el govern espanyol presenta un recurs amb TC sobre el procés participatiu català. 

 

Informació relacionada: 

El govern espanyol es basarà en la pregunta per impugnar el nou 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any