Baixada de l’Àngel per la fira de Santa Úrsula de Valls

  • L’espectacle de foc comprèn un correfoc, un dels balls parlats més antics del Camp de Tarragona i la davallada de l’arcàngel Sant Miquel

VilaWeb
Redacció
25.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fira de Santa Úrsula de Valls és coneguda arreu per la diada castellera que es fa a la plaça del Blat, que clou la temporada a la localitat. Enguany es farà demà al migdia i hi participaran les dues colles de la ciutat: la colla Jove i la colla Vella dels Xiquets de Valls. Però aquest vespre es fa la baixada de l’àngel, l’acte de foc més destacat de les festes. Consisteix en un ball de diables parlat, la lectura d’uns versots crítics i acaba amb la davallada d’un àngel des del terrat de l’Ajuntament.

L’espectacle, que organitzen els Diables de Valls, és un dels balls de diables més antics del Camp de Tarragona i va ser recuperat el 1985. Es fa la vigília de la diada de Santa Úrsula i representa una lluita entre el bé i el mal on hi participen Llucifer i l’Arcàngel Sant Miquel. La festa comença a les 20.00 amb una ceptrotada  a la plaça del Pati i després es fa un correfoc, que recorre els carrers del centre de Valls. La cercavila acaba a la plaça del blat, on a les 21.00 comença la part més antiga de la festa: els versots i la baixada de l’àngel.

Primer els diables llegeixen els seus versots, que són molt crítics amb l’actualitat local i nacional. Després, un infant d’uns dotze anys davalla encordat des de la façana de l’Ajuntament envoltat de pirotècnia blanca. Representa a l’Arcàngel Sant Miquel, branda una espasa de fusta i recita un text de memòria que incita als diables a callar i a retractar-se de tot el que han dit durant els versots. Després d’un estira i arronsa l’àngel aconsegueix reduir-los i fer-los entrar dins l’Ajuntament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any