Al New York Times: ‘Seria un error negar a Catalunya una votació com la d’Escòcia’

  • 'La independència de Catalunya és tan concebible com ho era la d'Escòcia', diu el periodista Roger Cohen

VilaWeb
Redacció
20.09.2014 - 11:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Seria un error negar a Catalunya una votació similar al dels escocesos’, diu el periodista especialitzar en política internacional Roger Cohen avui en la seva columna d’opinió del diari The New York Times. Cohen, en un article titulat ‘We the People of Scotland‘ (‘Nosaltres, la gent d’Escòcia’) la via pacífica que ha seguit el poble escocès per decidir si volia ser independent o bé continuar dins del Regne Unit; considera que el referèndum escocès ha estat tota una lliçó de democràcia, de democràcia directa.

I en aquest sentit escriu: ‘Aquest ha de ser el futur de la democràcia. Espanya s’equivocaria denegant a Catalunya una votació semblant. La unió només pot reivindicar legítimament que és més forta si està preparada per a posar-se a prova a les urnes. La independència d’Escòcia hauria fet estralls durant un temps, però una Escòcia independent no era una idea més inconcebible que una Catalunya independent’.

Cohen insisteix a destacar la qualitat democràtica del referèndum escocès: ‘Aquesta votació, en què la gent ha expressat lliurement el seu desig sobre un potencial trencament amb el Regne Unit, ens porta a un poderós recordatori de les virtuts de la democràcia. La participació fou alta. El civisme en la desavinença va prevaler. “Aye” i “Nae” van pugnar, i després van anar a fer una cervesa’.

I conclou: ‘La papereta no és pas una nimietat. És llibertat. Escòcia, nació de la Il·lustració, ha donat una lliçó oportuna. Aquest és, també, un mèrit d’aquesta votació.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any